BUX

Ezreket bocsáthatnak el a szlovák kórházak

Több ezer alkalmazott elbocsátására kényszerülhetnek a szlovákiai kórházak, ha nem jutnak több pénzhez a költségvetésből.

Napi.hu, 2015. február 16. hétfő, 12:54

Akár kétezer embert (főleg nővéreket) elbocsáthatnak a szlovákiai megyei kórházak, ha nem kapnak több pénzt - írta a pozsonyi Új Szó. A Szlovákiai Kórházak Szövetsége (ANS) szerint legalább 20 millió euró hiányzik az idei költségvetésükből. A kisebb kórházak nem tudják fedezni a januártól kötelező béremelést, amivel újra felemelték az orvosok fizetését és a minimálbéreket. Havonta egyre nagyobb hiánnyal működnek a kórházak, már az sem kizárt, hogy több kórház úgynevezett megosztott munkaidőben foglalkoztatja majd a nővéreket, vagyis munkaidejük egy részében egészségügyi nővérként, a másik részében pedig adminisztratív vagy ápolói munkát végeznek, amiért alacsonyabb fizetés jár. Egyes kórházak elbocsátásokra kényszerülhetnek. Akár kétezer ember is elveszítheti a munkáját, vagyis az összes alkalmazott 10 százaléka - állítja az ANS elnöke.

Az egészségügyi minisztérium szerint a megyei kórházaknak saját költségvetésükben kell megtalálniuk a tartalékokat, s az egészségbiztosítókkal kell jobb fizetési feltételekben megegyezniük. A kórházak tárgyalnak a biztosítókkal, de azok a kormány 50 millió eurós egészségügyi tartalékát kérik, hogy többet tudjanak fizetni a kórházaknak - írta a lap.