Bekövetkezett, aminek előre látáshoz nem volt szükség atomfizikusi diplomára: elérte az amerikai cégeket a közigazgatás részleges lezárásának hatása. A Lockheed Martin repülőgépgyártó, az USA egyik nagy katonai szállítója 3000 embert küld fizetés nélküli kényszerszabadságra, mivel a múlt hét óta nem dolgoznak azok az állami alkalmazottak, akik már a termelés különböző szakaszaiban ellenőrzik a gépek gyártását. A cég vezetősége arra biztatja az alkalmazottakat, hogy az anyagi veszteség elkerülése végett vegyék ki fizetett szabadságukat.

A United Technologies Corporation 5000 ember hasonló szabadságolását lebegteti arra az esetre, ha hetekig eltart a kormányzat bénultsága. Ezen a héten 2000 embernek kell otthon maradnia, főként olyanoknak, akik a Black Hawk helikopter gyártásán dolgoznak. A cég Pratt & Whitney hajtóműveket gyártó részlege lesz a következő áldozat. A BAE Systems ezer emberének nem tud munkát adni elektronikus felderítő és biztonsági eszközöket gyártó divíziójánál, a Boeing egyelőre senkit nem küldött kényszerszabadságra, de már készül a vészintézkedésekre.

A Forbes információi szerint a katonai szállítóknál és beszállítóiknál napok alatt több tízezerre emelkedhetett volna a kényszerszabadságra küldött alkalmazottak száma, ha Chuck Hagel védelmi miniszter a hét végén váratlanul nem dönt úgy, hogy visszarendeli dolgozni a tárca 350 ezer polgári alkalmazottjának zömét. Hagel arra hivatkozott, hogy hiányuk éppen akkora biztonsági kockázatot jelent, mint a hivatásos katonák hazaküldése. Utóbbiak bérének folyósítását éppen ezért már a költségvetési mizéria kezdete előtt garantálta az amerikai törvényhozás.