Ezt mondta Weber brüsszeli kampányindító beszédében

Erős, intelligens és nagyvonalú Európát ígért szerda esti brüsszeli kampányindító beszédében Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) lista- és frakcióvezetője -
Szabó Zsuzsanna, 2019. április 3. szerda, 22:22
Fotó: AFP - Christof Stache

Weber az integráció történetét bemutató Európai Történelem Házában tartott beszédet, és elmondta, szeretné, ha az Európai Unió túllépne már az Egyesült Királyság kilépésének ügyén, valamint az elmúlt évek különböző válságain, és az állampolgárokat érintő fontosabb problémákkal foglalkozna.

Szerinte határozottabban kell fellépni az illegális bevándorlás és a terrorizmus ellen, és tovább kell erősíteni a külső határok védelmét, illetve Marshall-tervre van szükség Afrika számára. Meg kell védeni az európai életmódot. Hozzátette, nemrégiben megegyezés született arról, hogy 2027-ig 10 ezer fősre bővítik a közös határ- és partvédelmi ügynökség (Frontex) személyzetének létszámát, de szerinte ennél is tovább kellene menni.

Említette egyebek között az új gyógymódok kifejlesztésére irányuló, például a rák hatékonyabb gyógyítását lehető tévő kutatások jobb összehangolásának, továbbá a globális felmelegedés elleni küzdelem fokozásának szükségességét is.

Manfred Weber úgy vélekedett, hogy az uniós tagállamok kormányait tömörítő tanácsban a külpolitika területén is át kellene állni az egyhangú szavazásról a legtöbb egyéb szakpolitikai területen már jelenleg is alkalmazott minősített többségi döntéshozatalra.

Megismételte korábbi javaslatát, amelynek értelmében a jövőben egy független testület automatikusan és rendszeresen ellenőrizné a jogállami elvek érvényesülését minden tagországban, és súlyos problémák esetén szankciókat fogadhatnának el. Kiemelte emellett az esélyegyenlőségnek és annak a fontosságát, hogy az EU-n belül senkinek ne kelljen gazdasági helyzete miatt lakóhelye elhagyására kényszerülnie.

A néppárti csúcsjelölt hangsúlyozta, hogy határozott EU-párti kiállást vár a május végi európai parlamenti választásoktól, s az Európai Bizottság elnökeként azon fog dolgozni, ha megválasztják, hogy közelebb hozza az uniót az emberekhez.

Meghirdetett kampányszlogene, a "The power of WE" magyarul azt jelenti, hogy a "Mi erőnk", egyúttal pedig egyfajta szójátékként a vezetéknevének első két betűjét is magában foglalja.

Egyesek értetlenségüknek adtak hangot a kampányindító beszéddel kapcsolatban, miután a német politikus az utóbbi hetekben már közel húsz tagállamba ellátogatott.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2019.04.04 10:21

Szemmel láthatóan már nincs 20 év a környazatvédelmi problémák nem megállítására, hanem visszafejlesztésére, erre jó eszköz az Eu, mi lesz afrika, közelkelet, délamerika, ázsia népességrobbanásával, most olvastam, hogy kína, japán korea lehalásszák a teljes halállományt, bálnákat is, ez nem probléma?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix6, 2019.04.04 10:12

"és az állampolgárokat érintő fontosabb problémákkal foglalkozna"

Pl. a no-go zónák felszámolásával?
Vagy azzal, hogy a beözönlő muzik elismerjék az európai törvényeket és nem tartsák a nőket háziállatnak?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix6, 2019.04.04 10:10

"2027-ig 10 ezer fősre bővítik a közös határ- és partvédelmi ügynökség (Frontex) személyzetének létszámát"

Ugyan miért?
Azért, hogy több muzit tudjanak összeszedni?
A frontrex eddig egyetlen muzi-hajót se vitt vissza Afrikába, gyakorlatilag nem őrzi a határt, hanem taxiként működik...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krislaci, 2019.04.04 09:27

Weber a kampánnyitóján az alábbiakat mondta :
"Szerinte határozottabban kell fellépni az illegális bevándorlás és a terrorizmus ellen, és tovább kell erősíteni a külső határok védelmét, illetve Marshall-tervre van szükség Afrika számára." A Fidesz az utolsó hónapokban pont az ellenkezőjét állította az EU-ról, és személy szerint Weberről is. Két kérdésem volna:
1./Miért hazudozik folyamatosan a Fidesz az EU-ról, holott az általuk adott támogatások kb. 40-50 %-át ők lopják el? Hülyének nézik a saját szimpatizánsaikat?
2./Van-e az EP-ben hazug, hatalommániás, adomány tolvajoknak külön frakciója? Ha igen, a Fidesz képviselők miért nem ültek át oda már régen, az elvtársaik közé? Ha még nincs, az EP választás után a Fidesz tervezi-e ilyen frakció megalakítását?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html