Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Csehország az EU-ban azok közé az országok közé tartozik, amelyekben a legalacsonyabb a munkanélküliség, ám a cégek nem lassítanak. Alkalmazottaikat béremelésekkel és prémiumokkal tartják meg - írta a lengyel  gazeta.pl hírportál. A munkaerő költségei valamivel magasabbak, mint Lengyelországban, de alacsonyabbak, mint Magyarországon és többszörösen alacsonyabbak, mint Nyugaton.

A Morva Szakszervezetek konföderációjának elnöke, Josef Stredula, úgy véli, hogy legalábbis a következő években emelni fogják a fizetéseket Csehországban: minimum 3-4 évig, évente 3-5 százalékkal.

Az elmúlt év utolsó negyedében nyolc százalékkal nőttek a keresetek az egy évvel korábbihoz képest. Az átlagbér 31,6 ezer koronára (400 ezer forint). A cseh életszínvonal részben ennek köszönhetően ma magasabb, mint a görög, vagy a portugál és közelít a spanyolhoz.

Az Eurostat adataiból az is kiderül, hogy az egy órára jutó átlagos munkaerőköltség a cseheknél háromszor alacsonyabb, mint a németeknél: 11,3 euró, szemben a 34,1 euróval. A lengyeleknél 9,4 euró, Magyarországon 9,1 euró ez a mutató, az uniós átlag pedig 26,8 euró.

A fotó forrása: Shutterstock