Ezt a drágulást mindenki megérzi

Félelmetes almaárakat hozhat az idei ősz: Lengyelországban, Európa legnagyobb almatermesztő országában idén eddig másfélszeres drágulást jegyzetek fel, és az alacsony termés csak ennél rosszabbat ígér. A többi gyümölcs ára is nőhet.
Barabás Júlia, 2017. szeptember 23. szombat, 07:40
Fotó: Reuters

Lengyelországban a nagykereskedelmi piacon 50 százalékkal drágább az alma, mint tavaly ilyenkor - írta a gazeta.pl. Miután a lengyelek Európa legnagyobb almatermelői, ezt a drámai drágulást egész Európa megérezheti. Az ok egyszerű: alacsony a termés.

Jelenleg egy 15 kilós láda almáért 30-45 zlotyt kell fizetni. Ez azt jelenti, hogy egy kiló ára 2-3 zloty (150-230 forint) tavaly feleennyit kellett adni, amiért a különösen gyenge termés okolható. A 2016-os évhez képest legalább 35 százalékkal kevesebb alma termett idén. Az első prognózisok szerint 2,3-2,6 millió tonna lesz a termés, ami egymillióval kevesebb a tavalyinál. Más nyugat-európai országok is panaszkodnak az alacsony hozamok miatt.

A körte- és szilvaimádók sem járnak jól. Ezekből a gyümölcsökből mintegy 40 százalékkal kevesebb termett, mint a múlt évben. Ugyanakkor a zöldségárak alacsonyak, különösen a paradicsomé, a burgonyáé és a paprikáé, és nem lehet panasz a gomba mennyiségére és árára sem.

(A nyitókép forrása: Reuters.)

HOZZÁSZÓLÁSOK