Ezt a gazdasági csodát irigyli a világ - íme, a recept

Spanyolország látványos eredményeket ért el azóta, hogy 2012-ben méretes segélycsomagot kapott az eurótagállamoktól, a recept egy adag hagyományos megszorításból, egy kevés hagyományos vállalkozásösztönzésből, sok szerencséből és a politikai demagógia felfüggesztéséből áll össze.
Napi.hu, 2015. augusztus 16. vasárnap, 09:04
Fotó: Reuters

Lehet némi hasonlóságot találni a spanyol kormány gazdaságpolitikája, illetve magyar reformok között, bár a különbségek is nagyok, miközben a két ország gazdasága idén várhatóan egyforma teljesítmény ér el - derül ki a Bloomberg cikkéből. Az Európai Bizottság mindkét ország GDP-növekedését 2,8 százalékra várja 2015-ben, Madrid és Budapest azonban nem azonos gazdasági filozófiát követ.

A spanyol gazdaság az első negyedévben nyolc éve nem látott tempóban bővült, ám a Bloomberg elemzői szerint hiba lenne ezt az elmúlt évek megszorító gazdaságpolitikájának tulajdonítani. (Az eurótagállamok pénzügyminiszterei és az IMF szakértői szeretik jól ismert receptjük sikerországának láttatni Írországot és Spanyolországot.) A szigorú költségvetés a siker egyik titka, de legalább ekkora szerepe van a szerencsének is.

Bevállalták a népszerűtlenséget

A legfontosabb összetevő talán az, hogy a madridi kormány bevállalt néhány bátor, de nagyon népszerűtlen intézkedést, ami most, néhány hónappal az ősszel esedékes parlamenti választások előtt kamatozik. Úgy tűnik, nem csupán demagógiával javíthatják győzelmi esélyeiket a kormányok...

A spanyol történet, ahogy az mostanában Európában lenni szokott, a 2008-2009-es pénzügyi válsággal kezdődött. A gazdasági visszaesés elhúzódott 2012-ig anélkül, hogy a kormány bármit tett volna. Ekkorra azonban elviselhetetlenné váltak a krízis hatásai: a kipukkadt ingatlanpiaci lufi fizetési krízist és csődöket okozott a bedőlt fejlesztéseket finanszírozó bankszektorban, miközben a munkanélküliségi ráta 25 százalékra ugrott. A bankokat 100 milliárd eurós eurózónás hitelből tőkésítették fel.

A tízéves spanyol kötvények hozama az alacsony kereslet miatt több mint öt százalékponttal volt a hasonló német állampapíroké felett. Az országot az Európai Központi Bank (ECB) - azóta sem igazán bevallott - kötvényvásárlásai mentették meg attól, hogy spekulációs támadás induljon kötvényei ellen.

Bekeményítettek

A kormány nem halogathatta tovább a beavatkozást, meg aztán sem az eurótagállamok, sem az ECB nem a két szét szeméért segített Spanyolországnak, hanem kértek érte cserébe valamit. Első intézkedésként csökkentették a közalkalmazotti béreket és juttatásokat - ezt a műtétet Magyarországon a Gyurcsány- és Bajnai-kormány végezte el az ő szempontjukból rossz ütemben, a 2010-es választások előtt.

Az áfát - néhány kivétellel - 18 százalékról 21 százalékra emelték - az első Orbán-kormány 25-ről rekordmagasra, 27 százalékra emelte ezt a közterhet. Ha ennél megállnak Spanyolországban, akkor vélhetően nem élvezhetnék a három évvel ezelőtti megszorítások gyümölcsét - vélik a Bloomberg elemző.

És lazítottak

De nem ezt tették. Tavaly elhatározták, hogy a vállalatok adószintjét 30 százalékról fokozatosan 25-re viszik le - Magyarországon ennél jóval alacsonyabb a nyereségadó, de az ágazatok egy része jókora különadót fizet 2010 óta. A spanyol kormány 52 százalékról 45 százalékra mérsékelte a személyi jövedelemadó felső kulcsát - Magyarországon 16 százalékos egykulcsos szja van érvényben. Madrid emellett csökkentette az adókedvezményeket, szélesítette az adóalapot és komolyan rászállt az adóelkerülőkre.

A vállalatoknak lehetővé tették, hogy rugalmasabban állapítsák meg a béreket és a munkafeltételeket. Ezzel az volt a cél, hogy a bérek ne bővüljenek gyorsabban, mint a termelékenység. Emellett csökkenni kezdett a különbség a híres ketté szakadt spanyol munkaerőpiac két része között, azaz a teljes, illetve a részfoglalkoztatásban alkalmazott emberek munkafeltételei között.

Mázli

A sikerhez persze nem kis részben hozzájárult a szerencse is. Az egész Európában alacsony infláció, a turizmusnak hátszelet adó gyengébb euró, az energiaárak csökkenése és az, hogy helyreállt a pénzügyi stabilitás Európában hátszelet adott a spanyol gazdaságnak. Ezek a körülmények utat nyitottak a fogyasztás növekedése és ezzel a kiskereskedelem talpra állása előtt. Sok nyaraló Spanyolországot választja Görögországgal szemben, mert az utóbbi bizonytalanabb helye a világnak, mint az előbbi.

A Bloomberg szakértői felhívják a figyelmet arra is, hogy a munka nincs elvégezve. A strukturális munkanélküliség 18 százalékos, azaz a munkaerő ekkora része maradt állás nélkül a gazdaság megélénkülése után. Ez az arány háromszorosa az USA hasonló mutatójának. Emellett az adó- és a munkaerő-piaci reformot is folytatni kell.

Emellett még valami, ami ezeknél is fontosabb: el kell kerülni a fellendülés csapdáját, a múlt tipikus hibáját, az osztogatás újrakezdését. Ki kell tartani a költségvetési fegyelem mellett akkor is, amikor a beinduló gazdaságból több adó folyik be az államkasszába, és minden fronton enyhül a kormányra nehezedő pénzügyi nyomás.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bulemia, 2015.08.17 11:39

@hunorti: Ja, Kufárok!

Kufárok!

Csak te meg a neonáci haverjaid nem vagytok.

Ti aztán a Legtisztább Fajú Árjákhoz méltőan megvetitek a pénzt, a javakat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hunorti, 2015.08.17 10:53

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2015.08.17 10:32

@hunorti:

Azok, s a rohadt állami bankok ( A Magyar Államé ! ) élen járnak ebben.

A Budapest Bank privát kölcsöne (THM: 25,6%, a rögzített kamat mértéke: 22,7%) húszszorosa az alapkamatnak.

A folyószámlahitele kamata évi 26,10%.

Az MNB pedig - a Minden Magyar Ember Legjobb Barátja a Pénzügyi Vadászmezőkön - nem szól egy szót sem.

Kufárok!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hunorti, 2015.08.17 09:54

@Bulemia:
"Hiába csak 1,35 százalék már az MNB-alapkamat, a bankok még mindig jóval 20 százalék felett, sőt még 40 százalékot is elkérnek a jelzálogfedezet nélküli lakossági hitelekér.kufárok !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2015.08.17 09:36

A magyar gazdasági csoda receptjének egyik fő összetvője az volt, hogy a Magyar Állam visszaszerzi a Magyar Tulajdont.

"A kormány 201 milliárd forintos bevételt tervezett idénre az állami vagyon kezeléséből és értékesítéséből, amiből 169 millióról rejtélyesen csak annyit árultak el, hogy az valamilyen jog vagy jogok eladásából jönne be."

http://index.hu/gazdasag/2015/08/17/neten_arusitana_az_allami_vagyont_az_nfm/

Most akkor hogy is van ez?

A Magyar Állam évente 200 milliárnyi tulajdont ad el? Csak úgy, szó nélkül?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html