Lengyelországban május utolsó napjaiban idén először fordult elő, hogy a 95-ös benzinért kevesebbet kellett fizetni, mint egy éve - adta hírül a BM Retlex elemző cég adatait a Gazeta Wyborcza. Becslésük szerint most átlagosan 4,51 zlotyba kerül  (330 forint) a benzin literje, ami szimbolikus egy groszyval kevesebb a tavalyi árnál. A gázolajért 4,32 zlotyt kell fizetni..

Az elemző cég szerint a benzinkutak május utolsó heteiben folyamatosan mérsékelték áraikat, követve nagykereskedelmi ár lejtmenetét. Eközben a világpiacon az utóbbi két hétben nagyjából 10 százalékkal feljebb ment a fekete arany ára, hogy behozza áprilisi veszteségeit.

A lengyel autósok tehát nem érezték meg ezt a drágulást, amelyet a helyi sajtó szerint a valutapajzs működésének, azaz a zloty erősödésének köszönhetnek. Miközben április közepén egy dollárért majdnem négy zlotyt kellett fizetni középárfolyamon, május végére 3,73 zlotyra erősödött az árfolyam.

Ez főként a külföldi befektetők valutavásárlásainak köszönhető - a lengyel GDP 2017 első negyedében négy százalékkal bővült.