Ezt a várost irigylik a németek

Ingolstadt állítja elő a legnagyobb egy dolgozóra jutó termelési értéket Németországban a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének tanulmánya szerint.
Dzindzisz Sztefan, 2018. május 24. csütörtök, 13:38
Fotó: MTI/EPA

Az egy dolgozóra jutó termelési érték Ingolstadtban 404 százaléka a németországi átlagnak. A második helyen Wolfsburg áll 387 százalékkal, a harmadikon pedig München 376 százalékkal. Ludwigshafen és Bonn pedig a németországi átlag 294 százalékával a negyedik és az ötödik helyet foglalja el az egy dolgozóra jutó termelési érték rangsorában.

Ingolstadt egyebek között az Audi, az Airbus haditechnikai részlege, valamint a Media Markt és a Saturn üzletláncok központja. Wolfsburg a Volkswagen AG székhelye, München pedig a BMW-nek ad otthont. Ludwigshafenben székel a BASF vegyipari konszern, Bonn pedig a Deutsche Post DHL és a Deutsche Telekom cégek központja. (Nagy kockázatokat lát az IMF.)

Gabriel Felbermayr, a tanulmány társszerzője, az ifo világgazdasági elemzési központjának igazgatója szerint az egy dolgozóra jutó termelési érték mércéjével mérve már évek óta jelentős mértékben csökken a németországi régiók közötti egyenlőtlenség, mivel a nagy egy lakosra jutó bruttó hazai terméket (GDP) előállító régiókban az ingázók száma is magas - írja az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Suzywong, 2018.05.24 14:11

az ingázók jelentősen torzítják a gdp/fő adatot, mivel a gdp-t ott termelik ,de a lakosságba nem számítanak bele.

ugyanakkor a jövedelmüket elviszik haza, tehát hiába magyas a gdp/fő, attól még korántsem biztos, hogy a helyi lakosság átlagjövedelem is magas lenne.

a repatriált profit ugyancsak erősen torzítja a gdp-t, hiába magas , ha a pénzt a külső tulajdonos elviszi onnan.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html