Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Matteo Salvini még hivatalban lévő belügyminiszter hatalmas öngólt lőtt azzal, hogy felrobbantotta Giuseppe Conte miniszterelnök kormányát, s előrehozott választásokért szállt síkra - írja a Népszava. Egyrészt saját pártját is megosztotta agresszív fellépése, másrészt a közvélemény-kutatások is azt mutatják: a választók átláttak a szitán, s a lemondását kedden bejelentő Conténak adtak igazat, aki szerint a jobboldali radikális Liga elnöke önös érdekekből döntött az előrehozott választás kiírása mellett.

A Tecne ügynökség felmérése szerint a Liga 31,3 százalékon áll (az európai parlamenti választásokon szerzett 34,3 százalékhoz képest), a GpF pedig 31,2 százalékon mérte. Különösen az előbbi kutatása figyelemreméltó, a Tecne ugyanis július óta 37 százalék felett látta a jobboldali radikális politikai erőt, utoljára csak május elején állt 31 százalékon. Ez azt is jelenti, hogy a Liga messze nem tudna abszolút többségre szert tenni a szélsőjobboldali Olasz Testvériséggel (FdI) egy esetleges idő előtti voksolás után.

Az is figyelemreméltó, hogy a Tecne szerint a Liga már csak 6,7 százalékkal előzi meg a balközép Demokrata Pártot (amelynek támogatottsága a három hónappal ezelőtti 22,7 százalékról 24,6-ra emelkedett), de a GpF esetében is csak 7,7 százalékos a különbség. Az M5S támogatottsága 17,1 százalékról 20,8-ra nőtt.

Ezt benézte?

Sergio Mattarella elnök eddigi konzultációiból pedig az is látszik, hogy minimális az esély az előrehozott választások kiírására. Az elnök keddig adott időt a pártoknak arra, hogy új parlamenti többséget hozzanak létre, s megállapodjanak egy következő koalícióról.

Bár Salvini volt az, aki augusztus 8-án felrobbantotta a koalíciót Luigi Di Maio pártjával (M5S) most már ismét ott tart, hogy nem zárta ki az Öt Csillag Mozgalommal (M5S) való újbóli összefogást, amivel óhatatlanul is beismerte: kezdeményezése kudarcba fulladt.

Új koalíció lesz?

Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője és Nicola Zingaretti, a balközép Demokrata Párt (PD) főtitkára péntek este találkozott egymással, miután a két párt tárgyalásokat kezdett egy esetleges közös kormány megalakításáról - írja az MTI.

Az M5S forrásai szerint Luigi Di Maio azt szorgalmazta, hogy az esetleges közös kormány miniszterelnöke a kedden lemondott Giuseppe Conte legyen, vagyis az M5S és a PD egy második Conte-kormányt hozzon létre. Giuseppe Conte nevét javasolta órákkal korábban Beppe Grillo, az M5S egykori alapítója is. Blogbejegyzésében kiváló politikusnak minősítette Giuseppe Contét, akit - Grillo szavaival - nem lehet "matricaként" eltávolítani.

PD-információk szerint Nicola Zingaretti ezzel szemben váltást sürgetett, politikai fordulatot az eddigi kormányzáshoz képest.

Több órás egyeztetések

Az M5S és a PD vezetője egy római magánlakásban találkozott és több mint egy órát tárgyalt. Ezt megelőzően a két párt delegációi egyeztettek egymással két órán át a római képviselőházban.

A PD-küldöttséget vezető Andrea Orlando, a balközép párt főtitkárhelyettese a megbeszélés után úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy "nincsenek leküzdhetetlen akadályok" a két politikai erő közti megállapodás útján. Az egyeztetések első fordulóján a szociális intézkedéseket érintették, valamint a környezeti politikát. A beszámolók szerint a következő találkozó témája a költségvetés lesz.

Az M5S képviselőházi frakcióvezetője, Francesco D'Uva szintén konstruktívnak nevezte az első hivatalos találkozót. Megjegyezte, hogy az M5S garanciákat vár a PD-től az olasz parlament létszámcsökkentésének elfogadására. Francesco D'Uva kijelentette, hogy ha a két párt kormányalakítása kudarcot vall, előre hozott választások lesznek Olaszországban. D'Uva hangoztatta, hogy az M5S semmilyen más politikai erővel nem folytat egyeztetést, tehát továbbra sincsen közeledés a párt és a Liga között.

Törésvonalak is keletkezhetnek

A két eddigi legnagyobb politikai ellenfélnek számító olasz erő közeledése belső töréshez is vezethet mindkét pártban: a populista M5S "rendszerellenes" szárnya a PD-vel való egyezkedés helyett új választásokat szorgalmaz. A PD-nek a korábbi főtitkár, Matteo Renzi vezette szárnya kezdeményezte az M5S-szel való házasságot, a pártelnök és volt kormányfő, Paolo Gentiloni azonban szigorú feltételekhez, a többi közt az M5S-Liga kormány migrációs intézkedéseinek eltörléséhez köti a folyamatot.

Szerdán eldől, lesz-e előre hozott választás

Sergio Mattarella olasz államfő kedden fogadja ismét a parlamenti pártok küldöttségeit: az M5S-PD párostól kormányprogramot és miniszterelnök-jelölti nevet vár, a többi pártnak pedig arról kell nyilatkoznia, hogy támogatják-e vagy sem ezt az esetleges kormánytöbbséget. Az Il Messaggero olasz napilap várakozása szerint az államfő szerdán jelentheti be, hogy megvan-e a kormánytöbbség vagy előre hozott választások lesznek.

Az Il Giornale jobbközép napilap kommentárja szerint az M5S és a PD mindenben "fejet hajt" most egymásnak, hogy elkerüljék az urnás megmérettetést, amelyben a Liga "megsemmisíthetné" őket.

Massimo Cacciari baloldali filozófus-politikus úgy látja, kizárólag egy "rendkívül jól működő" közös kormány erősítheti meg az M5S-t és a PD-t, amelyek máskülönben ismét el fogják veszíteni a közelgő helyhatósági választásokat, és egyenesen előre hozott voksolásokhoz vezetik az országot. Rendkívül jó M5S-PD kormányzás pedig nehezen elképzelhető - mondta Massimo Cacciari.