Ezt irigyelhetik a magyar nyugdíjasok

Hamarosan érvénybe lép Lengyelországban a nyugdíjkorhatár leszállítása, ám eddig kevesebben jelentkeztek arra, hogy élni kívánnak a lehetőséggel, mint amire a kormány számított. Aki szeretne hamarabb visszavonulni, viszonylag hosszú procedúrában teheti ezt meg.
Barabás Júlia, 2017. szeptember 17. vasárnap, 14:16
Fotó: Pixabay

A lengyel pénzügyminisztériumban kiszámolták, hogy 54 milliárd zlotyba (négyezer-milliárd forint) fog kerülni 2017 és 2021 között a lengyel államnak a nyugdíj korhatárának leszállítása - írta a Rzeczpospolita a társadalombiztosítási hivatal (ZUS) elnöke, Gertruda Uscinska tájékoztatója alapján. A változtatás idén október elsején kép életbe - emlékeztetett . Ezzel szemben idén 805 millió zloty nyugdíjjárulék folyik be az államkasszába.

Az új szabály a 2012-es törvényt írja fölül, amely egységesen 67 évben szabta meg a nyugdíjba vonulás idejét. E helyett a nők 60, a férfiak 65. életévük betöltésekor visszavonulhatnak, amit kérvényezniük kell. Eddig már 160 ezer kérvény futott be, ebből 120 ezer olyan személy, akikre az új törvény vonatkozik.

A ZUS elnöke elmondta, hogy várakozásuk szerint a korábbi nyugdíjazás lehetőséggel az emberek 82 százaléka fog élni. Mivel 415 ezer jogosult van, ez 331 ezret jelent, akik mintegy 40 százaléka vagy munkanélküli vagy éppen szünetelteti munkáját. Ők biztosan élni akarnak a pénzszerzés új lehetőségével. Annak megállapítása azonban, hogy jogosultak-e, el fog tartani egy ideig.

(A nyitókép forrása: Pixabay.)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

csaba1002, 2017.09.17 14:30

Ezt miért nem vesszük át a lengyelektől? Olyan nőkre is vonatkozik, akik nem esnek bele az idióta Orbán féle jogosultság megállapítási procedúrába, a trükkös szolgálati idő számításba...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html