Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A cukor utáni adózás az egészségügyi politika része, tehát - amennyiben erre szükség van - bármikor elkészítjük ennek jogi formáját - mondta a TOK FM rádióban Pawel Gruza lengyel pénzügyminiszter-helyettes. Mivel a költségvetési bevétel a fontos, a cukoradó kérdésében az egészségügyi minisztérium mondja ki az utolsó szót. Gruza alig egy hete tagadta a Gazeta Prawna információját, amely szerint új adót készítene elő a pénzügyi szaktárca.

Ez az adófajta egyre népszerűbb a világon - írta a portál. Az USA jó néhány állama bevezette, csakúgy, mint az EU tagállamai közül páran (Magyarországon neta, azaz népegészségügyi termékadó néven fut - a szerk.). Sajtóértesülések szerint azok a gyártók fizetnék Lengyelországban, amelyek termékei nagy mennyiségű cukrot tartalmaznak, azaz nem csupán az édességgyártók, hanem például az üdítőitalok előállítói is.

Ugyanakkor a Gazeta Prawna úgy tudja, hogy nem csupán a cukros termékeket érintené az új adó, hanem a túl sok sót tartalmazó árukat is. Lengyelországban egy szeptemberi jelentés szerint az elhízás az iskolás gyermekek 22 százalékát érinti, ami azt jelenti, hogy négy év alatt ez az arány öt százalékponttal nőtt.

(A nyitókép forrása: Stocksnap.io)