Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Guillermo Tolosa, az IMF romániai és bulgáriai képviselője hétfőn úgy nyilatkozott: Romániának más intézkedésekkel kell majd pótolnia a kieső adóbevételt, hogy költségvetési hiánya ne haladja meg a tervezett szintet, a bruttó hazai termék 2,2 százalékát.

Tolosa szerint a román hatóságok azt kérték, hogy a nemzetközi pénzintézet küldöttségének januári felülvizsgálati látogatása alkalmával egyeztethessenek az IMF-fel a lehetséges pótmegoldásokról. Az IMF képviselője ugyanakkor üdvözölte, hogy Traian Basescu államfő kihirdette a 2014-es költségvetési törvényt.

A szociáldemokrata Ponta szerdán állapodott meg a halasztásról az adónövelést élesen ellenző jobboldali Traian Basescu államfővel, annak fejében, hogy az elnök ne hátráltassa tovább a jövő évi költségvetés kihirdetését.

Az elnök korábban reményét fejezte ki, hogy az országnak készenléti hitelkeretet biztosító IMF-et is sikerül januárban meggyőznie: az adóemelésre később sem lesz szükség. Basescu azt mondta: továbbra sem hajlandó jóváhagyni olyan megállapodást az IMF-fel, amelyben Románia az üzemanyag jövedéki adójának emelésére vállal kötelezettséget, mert az szerinte "megnyomorítja" a reálgazdaságot.

Az elnök szerint a jövő évi büdzsében 2,4 milliárd lejes (160 milliárd forint) éves bevétellel számoltak az üzemanyag adójának emeléséből. Úgy vélte: a kiesést az úgynevezett "oszlopadó" (az ipari létesítményekre újonnan kivetett különadó) is fedezi, mert az abból befolyó bevételeket a kormány "mélyen alábecsülte".

A bukaresti kormány az IMF-fel folytatott egyeztetés nyomán sürgősségi rendeletben döntött novemberben az üzemanyag adójának emeléséről arra hivatkozva, hogy az így befolyt összeget autópálya-építésre fordítja.

Az IMF igazgatótanácsa szeptember végén hagyta jóvá a Romániának megítélt újabb elővigyázatossági hitelszerződést, amelynek értéke 2 milliárd euró. Románia számára további 2 milliárd eurót biztosít az Európai Bizottság.