Mialatt ma Magyarországon a legnagyobb adatforgalmat kínáló mobiltelefon-előfizetések is mintegy 3 gigabájtos (GB) csomagot kínálnak, sok előfizetés mellé 1 GB-nál is alacsonyabb forgalom jár. Ez annak tükrében is kevés, hogy Nyugat-Európában egy átlagos okostelefonon 2 GB mobil adatforgalmat bonyolítanak az előfizetők. Nem kell azonban sokat várni ahhoz, hogy ez a szám 18 GB-ra emelkedjen - derül ki az Ericcson Mobilitási Jelentéséből, amelyet Peter Johnson, a cég projekt menedzsere mutatott be csütörtökön.

Az összehasonlíthatóság kedvéért: egy havi 2 GB-os előfizetés ma körülbelül arra elég, hogy átlagosan naponta átlagosan 6 percet videózzunk, 10 weboldalt nézzünk meg, 5 applikációt töltsünk le hetente és mintegy 30 e-mailt küldjünk, illetve fogadjunk napi szinten.

A globális mobil adatforgalom az előrejelzések szerint 2021-re a tízszeresére nő és nem meglepő módon ennek 70 százalékát az online videózás teszi majd ki. Jelenleg ez az arány 50 százalék, míg a közösségi média a forgalom 15 százalékárért "felelős".

Tekintve, hogy minden másodpercben 20 új mobil szélessávú előfizetést aktiválnak, a mobil előfizetések számának globális emelkedése szintén egyértelműen hozzájárul az adatforgalom növekedéséhez. A Földön jelenleg annyi mobil előfizetés van, mint ember; 2016-ban csak az okostelefon előfizetések száma eléri a négymilliárdot.

Jelenleg a világon a GSM hálózatok hozzáférhetősége 90 százalékos, amely 2021-re 95 százalékra nő. A 3G részaránya 65-ről 90-re, a 4G-é pedig 40-ről 75 százalékra emelkedik.

A hazai mobiltelefon-előfizetések ma az egyik legdrágábbak közé tartozik Európában és nem csak vásárlóerő-paritáson számolva. Jakab Roland, az Ericcson ügyvezető igazgatója a Napi.hu-nak ugyanakkor elmondta: nem kell attól tartani, hogy Magyarország emiatt lemarad az információkhoz való hozzáférésben európai vagy globális összevetésben.

Itthon is komoly fejlesztések folynak: ilyen például az "5G-t Magyarországnak" program, amelynek előmozdítására az Ericsson most nagy lépést tett.

Mi az az 5G?

Míg a 4G hálózatok is aránylag újnak számítanak, a fejlesztések nagy erőkkel folynak az 5G hálózatokon is, amely jóval többet jelent majd, mint egyszerűen egy gyorsabb adatátvitelt. Arra, amit ma az "internetezés" alatt értünk, vélhetően már a 4G hálózatok is bőven elegendőnek bizonyulnak, a jövő azonban olyan irányt vett, amelyre ez már kevés lesz.

Elég csak arra gondolni, hogy egyre több eszköz (Internet of Things) csatlakozik már a világhálóhoz, amelyek ma még elképzelhetetlen szolgáltatásokat fognak nyújtani a felhasználóknak. Ezek a szolgáltatások pedig csak akkor tudnak tökéletesen működni, ha az adatok szó szerint késlekedés nélkül képesek egyik eszközről a másikra átjutni. Jakab Roland ezt azzal illusztrálta, hogy 5G hálózaton egy zenekar úgy tud együtt játszani, hogy az előadók más-más kontinensen vannak, mert a hang késlekedés nélkül jut el a hallgatósághoz.

Ma még futurisztikusan hangzik, de az 5G hálózatokon nem lesz szükségünk komoly teljesítményű eszközökre (pl. okostelefonokra, vagy számítógépekre), hiszen az egyes számítási feladatok egy "felhőben" is végbemehetnek és juthatnak el fénysebességgel a felhasználókhoz.

Az előrejelzés szerint 2021-re 150 millió 5G mobil előfizetés lesz. Várhatóan Dél-Korea, Japán, Kína és az USA járnak majd az élen, itt terjednek majd el először és a leggyorsabban el az 5G előfizetések.

Az Ericsson a hazai 5G hálózat fejlesztése érdekélben budapesti kutatás-fejlesztési központjában megnyitotta az Ericcson garázst, ahol a szolgáltatók, a tudományos élet szereplői, a startup-vállalkozások és más iparágak képviselői dolgozhatnak együtt.