Az Európai Tanács elnöke csütörtökön Brüsszelben fogadta az egyes belpolitikai lépéseiért nemzetközi bírálatokkal illetett Pontát, és megerősítette, hogy aggodalommal követi a romániai fejleményeket, különös tekintettel az igazságszolgáltatás függetlenségére. Ez és a jogállamiság olyan alapértékek, amelyeken az Európai Unió is nyugszik - emlékeztetett Van Rompuy. Arra kérte a román vendéget, hogy kormánya folytasson "építő jellegű párbeszédet" az Európai Bizottsággal, és az uniós értékek szempontjából felmerülő problémákat mielőbb rendezze.

Van Rompuy egyúttal meggyőződését fejezte ki, hogy a Ponta-kormány "teljes mértékben tisztában van" a szóban forgó témák fontosságával és tétjével.

Ponta - egy külön nyilatkozatban - megismételte, hogy tiszteletben kívánják tartani az uniós normákat, az ezzel kapcsolatban felmerülő kifogásokat pedig gyorsan igyekeznek orvosolni. Jelezte viszont azt is: helyteleníti, hogy uniós részről egyesek Románia Schengen-tagságának késleltetésével fenyegetőznek.

Ponta ismét védelmébe vette Traian Basescu köztársasági elnök tisztségéből való felfüggesztését. Hangoztatta, hogy az államfő olyan döntések végrehajtását akadályozta, amelyeket a parlament többséggel hozott.

Herman Van Rompuy jelezte: tudomásul vette azt a román kormányzati szándékot, hogy teljesítik az Európai Bizottság ajánlásait.

Barroso az alkotmánybíróság jogkörének visszaállítását és ombudsman kinevezését sürgette

A román kormányfő az Európai Bizottság elnökével is találkozott. José Manuel Barroso szerint Romániában a kormánynak tiszteletben kell tartania az igazságszolgáltatás teljes függetlenségét, vissza kell állítania az alkotmánybíróság jogkörét és biztosítania kell, hogy döntéseit figyelembe veszik, továbbá összpárti támogatást élvező ombudsmant kell kineveznie.

A megbeszélés után kiadott közleménye szerint Barroso további elvárásokat is megfogalmazott, köztük azt, hogy alakítsanak ki új, a jelenleginél nyíltabb és átláthatóbb eljárást a legfőbb ügyész és a korrupcióellenes igazgatóság vezetőjének kinevezésére, továbbá a feddhetetlenséget tegyék politikai prioritássá.

A bizottsági elnök súlyos aggodalmát fejezte ki a közelmúltbeli politikai fejlemények miatt, és kiemelte, hogy garantálni kell a demokratikus jogállamiságnak megfelelő fékek és ellensúlyok rendszerének érvényesülését.

A közlemény szerint Ponta biztosította tárgyalópartnerét arról, hogy azokat a kívánt intézkedéseket, amelyek a kormány illetékességébe tartoznak, haladéktalanul végrehajtják. Minden erőfeszítést megtesz továbbá annak érdekében, hogy más romániai hatóságok is hasonló kötelezettségvállalást tegyenek.

Ezeket a vállalásokat a román miniszterelnök hamarosan írott formában is megerősíti - derül ki a közleményből.
Barroso bejelentette azt is, hogy az Európai Bizottság jövő szerdán ismerteti azt a jelentését, amely az elmúlt öt évben elért haladást értékeli a romániai igazságügyi reformok, valamint a korrupció elleni fellépés terén. Az értékelésben figyelembe veszik a legutóbbi fejleményeket is - szögezte le a bizottsági elnök.