Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A diplomáciai szakítás lehetőségét Moszkvában azt követően kezdték el mérlegelni, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) augusztus 10-én bejelentette: a Krím félszigeten készülő ukrán diverzáns akciókat hiúsítottak meg.

Nem készülünk felszámolni kapcsolatainkat, annak ellenére, hogy a jelenlegi ukrán kormány nem kíván teljes értékű, nagyköveti szintű diplomáciai kapcsolatokat. Mi mindazonáltal lehetőséget fogunk teremteni a kapcsolatok fejlesztésére és fenntartására - mondta Putyin. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy az ukrán vezetésben "a józan ész kerekedik felül".

Az orosz elnök szerint Kijev azért próbálta meg destabilizálni a Krímet, mert "valamilyen megfontolásból nem akarja vagy nem tudja" végrehajtani az ukrajnai válság rendezéséről megkötött minszki megállapodásokat, és nem tud magyarázatot adni az ukránoknak a szociális és gazdaságpolitikában elkövetett súlyos hibáira.

Putyin bejelentette, hogy Dmitrij Livanovot, az oktatási és tudományos ügyek eddigi miniszterét nevezte ki az Ukrajnával fenntartott kereskedelmi, gazdasági és tudományos-technikai kapcsolatok biztosává. Livanov helyére Dmitrij Medvegyev kormányfő Olga Vasziljevát, az elnöki kabinet társadalmi projektekért felelős helyettes vezetőjét jelölte, és javaslatát az államfő elfogadta.

Az orosz elnök ötödik alkalommal látogatott a Krímbe azóta, hogy Oroszország 2014-ben megszállta, majd a helyi népszavazás nyomán elcsatolta Ukrajnától a félszigetet.