Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Egyesült Államokban 156 ezer új munkahely jött létre decemberben, ami valamivel elmarad a MarketWatchnak nyilatkozó elemzők 180 ezres becslésétől. Ugyanakkor a bérek a hat évvel ezelőtti recesszió óta tavaly emelkedtek a leggyorsabban - derült ki a hivatalos adatokból. Az átlagos órabér 0,4 százalékkal, 26 dollárra (7800 forint) ment fel a novemberi szintről, 2016 egészében 2,9 százalékkal nőtt az órabér, ami a legjobb adat 2009, a nagy recesszió éve óta.

A munkanélküliségi ráta az egy hónappal korábbi 4,6 százalékról 4,7 százalékra araszolt feljebb, mert többen jelentkeztek a munkaerőpiacon, mint ahányan elhelyezkedtek. Elsősorban az egészségügyi szolgáltatók, a feldolgozóipari cégek, a pénzügyi szolgáltatók és a szállítási ágazat vállalatai növelték foglalkoztatásukat.

Szép, szépséghibával

A tőzsde közömbösen reagált a hírre, amit talán az magyaráz, hogy nehéz tovább növekedni onnan, ahova mostanra eljutottak az indexek. Az S&P-500 17 százalékkal emelkedett az elmúlt 52 hétben. Donald Trump megválasztott elnök tehát lendületben lévő gazdaságot vehet át elődjétől, Barack Obamától január 20-ai beiktatása után.

A dolog szépséghibája, hogy hiába jött létre minden évben kétmillió munkahely az USA-ban 2011 óta, nagyon sok amerikai nem talál teljes állást. Az ezt is kifejező munkanélküliségi mutató 9,2 százalékon állt 2016 decemberében, ami kissé elmarad novemberi értékétől.

Szakértők szerint ennek hátterében részben az áll, hogy sok amerikai, főként az idősebbek nem rendelkeznek azzal a szaktudással, amilyet a munkaadók keresnek.