Ezt tervezi Merkel

Felgyorsítaná a tervezett adóharmonizációt Németország és Franciaország válaszul az Egyesült Államok által bevezetett adócsökkentésre - mondta Angela Merkel német kancellár szombaton szokásos hétvégi videóüzenetében.
Szepesi Anita, 2018. március 3. szombat, 18:50
Fotó: AFP

Úgy döntöttünk, hogy az eddigihez képest nagyobb hangsúlyt fektetünk a közös társaságiadó-rendszer projektjének előmozdítására Franciaországgal - mondta a kancellár arra a kérdésre válaszolva, hogy Németország hogyan tudja megtartani relatív versenyképességét. Ez azt jelenti, hogy amikor döntést hozunk a közös társasági adó szintjéről, akkor az Egyesült Államokban alakuló helyzetet is figyelembe fogjuk venni - idézi az MTI Merkelt.

Tavaly év végén az Egyesült Államokban az utóbbi évtizedek legnagyobb adócsökkentési reformját fogadták el, amelynek keretében - egyebek mellett - 35 százalékról 21 százalékra csökkentették a vállalati nyereségadót. A lépés az európai pénzügyminiszterek heves tiltakozását váltotta ki, mert attól tartanak, hogy fokozódni fog a nemzetközi adóverseny az amerikai adócsökkentés miatt. Emiatt az Európai Unió egyes tagállamai - különösen Németország és Franciaország - úgy látják, a versenyképesség érdekében szükséges lenne egymás között jobban összehangolni adópolitikájukat.

A Trump vezette amerikai adminisztráció és európai szövetségesei közötti feszültséget legutóbb az élezte tovább, hogy az amerikai elnök a héten bejelentette: 25 százalékos importvámot vezetne be az acél, 10 százalékot pedig az alumínium bevitelére. A bejelentés komoly tiltakozást váltott ki világszerte, különösen az érintett országok részéről. A Reuters hírügynökség értesülése szerint az EU mintegy 3,5 milliárd dollárnyi amerikai termékre vetne ki 25 százalékos importvámot akkor, ha az amerikai elnök tényleg beváltja ígéretét.

Képünk forrása: AFP Photo/Oris Oikonomou

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2018.03.03 20:07

Remélem a hétvégén beborul a sötét némbernek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html