Diák aktivistaként Orbán segítette Magyarországot abban, hogy megszabaduljon a kommunizmustól, miniszterelnökként az "illiberális demokrácia" szabályai szerint játszik és magasztalja Donald Trump amerikai, illetve Vlagyimir Putyin orosz államfőt. Ezzel az alcímmel indítja magyarországi riportját a londoni NewStatesman hetilapban Martin Fletcher.

Ezt követően egy rövid budapesti látkép következik, amit a riporter szembeállít Felcsúttal, ahol a miniszterelnök felnőtt és ma is vidéki háza van. A brit újságíró bemutatja olvasóinak az Orbán Viktor háza mellé épített Pancho Arénát, amelyet olyan cégadományokból húztak fel, amelyeket a kormány által kezdeményezett törvény értelmében leírhattak az adójukból.

Idéz egy ellenzéki politikust, aki szerint a stadion az Orbán-rendszer a korruptságának és megalomániának szimbóluma. Nem marad ki a bemutatóból az uniós pénzből épített, kihasználatlan kisvasút sem.

Találkozás Mészárossal

Fletcher beszámol róla, hogyan vált Mészáros Lőrinc, Orbán gyerekkori barátja gázszerelőből az ország ötödik leggazdagabb emberévé. (Mészáros 120 milliárd forint becsült vagyonnal az 5. a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb kiadvány listáján.) Mint írja Felcsút polgármesterének jelentős ingatlana van a faluban, amely körül drága autóflotta parkol.

A brit riporter ugyanakkor munkahelyén próbált szóba elegyedni az üzletemberrel. Mészáros Lőrinc éppen a WC-ből jött kifelé, amikor megszólította. Miután kiderült, hogy újságíró, azt a választ kapta fennhangon: "Tűnjön el innen! Mit keres itt? Ez magánterület. Távozzon azonnal! Semmit sem mondok magának" - fejezte be a nagyvállalkozó, majd magára csapta az ajtót.

Olyan, de mégsem

Első ránézésre Magyarország olyan, mint egy megszokott EU- és NATO-tagállam, egy normál demokrácia, ahol vannak választások és az emberek tüntethetnek az utcán. Ugyanakkor azok, akik "Viktátornak" tartják Orbánt, felhívják a figyelmet arra, hogy kormányzása egyre autokratikusabb és korruptabb.

A bírálók szerint - számos esetben uniós forrásból finanszírozott - állami megrendelésekkel jutalmazza a hozzá hű oligarchákat és igyekszik elhallgattatni a független médiát. Az elvileg a végrehajtó és a törvényhozó hatalomtól független intézményeket lojális támogatóival tölti fel. Félresöpri az eltérő véleményeket és becsmérli ellenfeleit.

A hosszú út

A NewStatesman riportere ezután hosszú bekezdéseken át ismerteti Orbán Viktor politikai életútját a kezdetektől 2010 utáni kormányzása számos vitatott ügyéig. Az utóbbiak között megjelenik a Szabadság téri háborús emlékmű, amely csupán áldozatnak állítja be Magyarországot, illetve vele szemben a civilek élő emlékműve, amely megmutatja, hogy ez történelemhamisítás.

A cikk emlékeztet a miniszterelnök 2014-es tusnádfürdői beszédére, amelyben a nyugati dogmákkal való szakításra szólította fel az embereket, példának állítva eléjük Kínát, Oroszországot és Törökországot mint sikeres modelleket. Felidézi a berlini Democracy Reporting civil szervezet számítását, amely szerint négyszáz állami közbeszerzést nyertek a Fideszhez közeli oligarchák 1,8 milliárd dollár (mai árfolyamon nagyjából 460 milliárd forint) értékben.

Vélemények

A portál olvasója megtudhatja, hogyan ért dicstelen véget az ellenzéki Népszabadság, amelynek kiadója a lap megszűnése után kisvártatva Mészáros tulajdonába került. A demokrácia és a diktatúra közti átmenet szürke zónájában élünk - adja közre a Fidesz-alapító Hegedűs István, az Európa Társaság elnöke véleményét.

Miután visszaérkezett Londonba, Fletcher telefonon beszélt Kovács Zoltánnal, akit Orbán szóvivőjeként mutat be. Kovács hangsúlyozta, hogy a miniszterelnök pragmatikus kapcsolatban van Putyin elnökkel, mivel Magyarország erősen függ az Oroszországból érkező energiahordozóktól. Visszautasította a kormányfőt érő korrupciós vádakat.

Szerinte az ellenzék szisztematikusan igyekszik lejáratni a kormányt és a civil szervezetek többsége elsősorban politikai szereplőként tevékenykedik.

Orbán támogatói

A brit újságíró megemlíti a Momentum Mozgalom feltűnését, amely kísértetiesen emlékeztet Orbán Viktor ifjúkori rebelliójára az autokratikus rendszerrel szemben. Egy dolog azonban, hogy az ifjú magyarok tüntethetnek a kozmopolita fővárosban, a másik a vidék idősebb, konzervatív, provinciális szavazóbázisa.

Az utóbbiak körében Orbán sokkal népszerűbb, mint amilyen Kádár kommunista rezsimje valaha volt. Ez lehet az egyik titka, hogy 2014-ben meggyőző többséggel újraválasztották.

Sínen van

A gazdaság stabilitása, illetve Orbán szemérmetlen nacionalizmusa, nyers beszédmódja és arcátlan Brüsszel-ellenessége jó rezonál abban a társadalomban, amely sokszor megszégyenült a 20. században. A Fidesz 20-30 százalékkal vezeti a népszerűségi listákat, az ellenzék szétaprózott, biztosnak látszik, hogy Orbán negyedszer is kormányfői megbízást kap a jövő évi választásokon.

Ugyanakkor Brüsszelben, 1100 kilométerrel odébb egyre nagyobb aggodalmat kelt, hogy Orbán lebontja Magyarország nagy nehezen kivívott demokráciáját. Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárásokat indít, az Európai Néppárt pedig megfedte a Fideszt.

Tudja a tutit

Csakhogy Orbán tudja, meddig feszítheti a húrt. Tudja, hogy a nehézségekkel küzdő EU nem akarja érvényesíteni Magyarországgal szemben az uniós szavazati jog megvonásával járó szankciót - az európai alapszerződés 7. cikkelyét -, mert az tovább taszítaná az országot Oroszország felé.

Eközben az uniós pénz szépen folyik Magyarországra, segítve Orbánt abban, hogy megerősítse a gazdaságot, focistadionokat építsen és jutalmazza kedvenc oligarcháit. Az EU finanszírozza az Európa első "irányított demokráciáját" - mondta a NewStatesman újságírójának egy Magyarországon élő, pikírt brit. A pénz Brüsszelből jön, majd a Fidesz zsebébe megy. És ez a folyamat egyre gyorsabb - vélte.