Ezt üzente Soros Orbánnak

Csütörtökön a Brüsszeli Gazdasági Fórumon felszólalt Orbán Viktor miniszterelnök nagy mumusa, Soros György magyar származású amerikai filantróp is, aki az esemény hallgatóságának Európa jövője mellett Magyarországról is beszélt. Beszédében tisztázta, hogy ő mennyire felel meg annak a karakternek, akiről az orbáni propaganda beszél, illetve, hogy mit is ért maffiaállamon.
Szabó Zsuzsanna, 2017. június 1. csütörtök, 16:54
Fotó: AFP

Soros a gazdasági fórumon elhangzott felszólalásában most először szólalt meg az Orbán-kormány által ellene indított hadjáratról, amellyel kapcsolatban megjegyezte, hogy "határozottan ellenállt Orbán azon kísérleteinek, amellyel az ideológiai különbözőségüket személyes ellenségeskedéssé akarta alakítani" és szerinte ezeket sikeresen el is hárította.

Ebben a propaganda-hadjáratban Orbán magát Magyarország szuverenitásának védelmezőjeként, őt pedig egy sötét devizaspekulánsként állította be, aki arra használja a pénzét, hogy "Európát - de különösen szülőhazáját, Magyarországot - illegális menekültekkel árassza el", valami homályos, különös terv részeként - írta le Soros a történteket a hallgatóközönségnek, majd hozzátette, hogy ezeknek pont az ellenkezője jellemző rá.

A Brüsszeli Gazdasági Fórumon elhangzott beszéde azon a véleménycikken alapult, amit a Project Syndicate engedélyével a hvg.hu is leközölt a beszéd elhangzása előtt, és amelyben egyebek mellett beszélt az Orbán Viktor megtévesztő és korrupt maffiaállamáról is.

Mi az a maffiaállam?

Soros beszédéből bővebben is kiderült, hogy milyen is a maffiaállam, amelynek egyik példájaként pont a magyart említette. A filantróp a beszédében némi hátteret adott hallgatóságának a múltjáról. Többek között elmondta, hogy ő egy 86 éves magyar zsidó, aki a második világháború után lett amerikai állampolgár, miután 1947-ben a kommunista Magyarországról Angliába szökött. Továbbá megjegyezte, hogy már fiatalkorában fel kellett ismernie annak fontosságát, hogy egy országban milyen politikai rezsimek kerülnek hatalomra.

A London School of Economicson folytatott tanulmányai kapcsán - ahol nagy hatással volt rá az osztrák filozófus Karl Popper - megemlítette az általa kidolgozott reflexivitás elméletét. Mint mondta, két fajta politikai rendszert különböztet meg:

  • egyrészt azt, ahol az emberek választják meg azokat a vezetőiket, akik az állampolgárok érdekeit szolgálják és nem a sajátjukat,
  • másrészt azt, ahol a hatalmon lévők manipulálják az embereket annak érdekében, hogy azok szolgálják a hatalmon lévők érdekeit.

"Popper hatására az elsőt nyílt társadalomnak neveztem el, a másodikat zártnak" - magyarázta Soros.

A filantróp szerint George Orwell idejében a zárt társadalmakat leginkább a diktatórikus állammal lehetett leírni, ma viszont a "maffiaállam" felel meg leginkább ezen jellemzőknek, azaz amelyik ugyan megtartja a demokrácia látszatát, de a hatalmon lévők a kontrolljuk alatt tarják a médiát, az igazságszolgáltatást és más befolyásolásra alkalmas ágakat, annak érdekében, hogy gazdagodjanak és hatalomban tartsák magukat.

Ez a besorolás nagyon leegyszerűsített - ismerte el Soros -, mégis, a kétfajta rezsim közötti megkülönböztetést szembeötlőnek találja. Ezzel magyarázta azt is, amiért ő a nyílt társadalmak támogatójává vált és a "totalitárius és maffia államok" ellenzőjévé.

Mindebből mi a tanulság?

Mint ahogy azt a beszéd előtt megjelent a Project Syndicate által lehozott cikkben is írta, az egyik tanulság számára, hogy a nyílt társadalmak megvédésében nem elég a jogállamiságra támaszkodni, hanem ki is kell állni azért, amiben hiszünk. Szerinte az általa alapított egyetem és az alapítványa által támogatott szervezetek pontosan ezt csinálják. Bár a sorsuk az egyensúlyon múlik, de - mint mondta - biztos abban, hogy mind a tanszabadság, mind az egyesülési szabadság elszánt védelmezése az igazságszolgáltatás lassan őrlő malmait mozgásba fogják hozni.

Másik tanulság, amit levont, hogy a demokráciát nem lehet kívülről szállítani, azt az embereknek kell érvényesíteniük és megvédeniük. Ennek kapcsán mondta, hogy csodálja a magyarok bátorságát, amellyel szembeszálltak Orbán maffiaállamának szemfényvesztésével és korrupciójával, de emellett elismeréssel szólt az európai intézmények "energikus" fellépéséről is, ahogy a Magyarország és Lengyelország által támasztott kihívásokra reagáltak.

Soros emellett megjegyezte: ígéretesnek tartja Németországnak azt a javaslatát, melyben a kohéziós források felhasználását a jogállamiság alapelveinek betartásához kötnék.

Tegyünk az EU-ért!

A filantróp egyébként optimista az EU újjászületésével kapcsolatban, de arra is figyelmeztetett, hogy ez nem fog magától megtörténni. Azoknak, akiket érdekel Európa sorsa aktívan részt kell ebben venniük - hangsúlyozta.

Soros a beszédét végül azzal zárta, hogy az EU egy nehézkes, lassan mozgó gépezet, amelyben a szabályok betartatásához gyakran egyhangú döntések szükségesek, ezt pedig nehéz elérni, különösen akkor, amikor két ország - Lengyelország és Magyarország - is összeesküszik ellene.

A milliárdos befektető szerint az EU-nak új szabályokra van szüksége ahhoz, hogy az általa képviselt értékeket fenntartsa. Ez nem lehetetlen, de ehhez a tagállamok elszánt fellépésére és a civil társadalmak aktív részvételére van szükség.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hedviga, 2017.10.24 01:42

Érdekes ország az USA, kétségtelen. Soros Györgyön is az látszik, hogy van valamilyen halvány emléke Magyarországról, de tulajdonképpen ő már nem magyar, és igazán ezért nem tudja átérezni azokat a gondokat, amelyekkel a mindenkori magyar kormányok küzdenek. Viszont abban tökéletesen igaza van, hogy még egyik amerikai elnök sem gazdagodott meg azért, hogy elnök lett, sőt fordítva, az USA alapítója elszegényedett, mivel mindig csak azzal foglalkozott, hogy hogyan segíthetne az embereknek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krax+, 2017.10.23 20:49

@krix3: "tehát én ide tartozok veletek ellentétben"

Én is így vagyok ezzel, de hát ez a portál, még sem nevezhető "kormánypártinak" és "propaganda" jobber oldalnak" tehát én ide tartozok veletek ellentétben! Hogy te is megtaláld a saját helyed, tudom javasolni esetleg a 888, vagy a Magyar Idők, vagy az Origó, Pesti Srácok, Bors, vagy a hasonló beállitottságú propaganda jobber oldalakat, és akkor ott együtt lehetsz a jobber szeretteiddel!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix3, 2017.10.23 20:44

@krax+:
"tehát én ide tartozok veletek ellentétben"

Miért tartoznál ide a szélsőségesen liberális, genderista, iszlamofil, xenofil beállítottságoddal?
A 44-en sokkal jobb helyed lenne, az ottani stílus való neked.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2017.10.22 23:42

@krax+:
És Prosti Srácok aki rázzák a feneküket vikinek meg szilárdkának....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krax+, 2017.10.22 23:13

@krix3: "Marslakócska...:D Menj haza de vidd a többieket is!:D Nem nektek való ez a bolygó!"
Nó para, veletek kapcsolatban én is így vagyok ezzel, de hát ez a portál, még sem nevezhető "kormánypártinak" és "propaganda oldalnak" tehát én ide tartozok veletek ellentétben! Hogy te is megtaláld a saját helyed, tudom javasolni esetleg a 888, vagy a Magyar Idők, vagy az Origó, vagy a hasonló beállitottságú propaganda oldalakat, és akkor ott együtt lehetsz a jobber szeretteiddel!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html