Borisz Johnson brit külügyminiszter - aki London népszerű expolgármestereként a tavaly júniusi népszavazáson a brit kilépést pártolók kampányának legismertebb arca volt - igyekezett kapcsolatokat kiépíteni Donald Trump megválasztott amerikai elnök környezetének néhány képviselőjével.

Ez újabb jele annak, hogy londoni kormány mielőbb ki akarja puhatolni az új amerikai adminisztráció álláspontját a brexittel kapcsolatban - derül ki a Bloomberg cikkéből. Johnson beszélt Trump fő stratégájával, Steve Bannonnal és vejével, Jared Kushnerrel.

Ezt követően repülőgépre ült és Washingtonba utazott, hogy a kongresszus republikánus többségének vezetőivel egyeztessen. A megbeszélésekről semmitmondó tájékoztatást adtak: pozitív és őszinte volt az eszmecsere, amelyben érintették Szíria, Oroszország és Kína ügyét is.

Nagy pedálozás

Theresa May miniszterelnök már decemberben elküldte két legközelebbi tanácsadóját Washingtonba egy titkos találkozóra Trump környezetének embereivel. A meglehetősen korán elkezdett mosolyoffenzíva ellenére egyelőre nem sikerült időpontot kapnia az új elnöktől egy találkozóra. Csak annyi szivárgott ki, hogy ezt tavasszal megejthetik.

A londoni kormány igyekezete mindenesetre világosan mutatja, milyen fontosnak tarják a két ország brexit utáni kapcsolatának mielőbbi tisztázását. A brit vezetés abban bízik, hogy az uniós kilépés után kibővíthetik a két ország kereskedelmi kapcsolatait.

Lemaradásban

May kétszer beszélt telefonon Trumppal megválasztása óta, ám a viszonyuk nem felhőtlen. A legkínosabb ellentét Nigel Farange-zsal, a brit függetlenségi párt, az Ukip korábbi vezetőjével kapcsolatban alakult ki köztük. A megválasztott elnök egyik twitterüzenetében jelezte, hogy szívesen látná viszont Farange-ot Nagy-Britannia washingtoni nagyköveteként.

A londoni kormány feje azonban visszautasította a szokatlan ötletet, hogy más jelölje ki, kit helyeznek pozícióba. Ugyanakkor politikai riválisának - aki Johnsonhoz hasonlóan szintén kiemelkedő szerepet játszott a népszavazás Leave-kampányában - jó kapcsolata van Trumppal. Részt vett az ingatlanbefektető elnöki kampányában és találkozott vele győzelme után.

Rossz előjelek

May még belügyminiszterként 2015 decemberében bírálta Trumpot azért az ötletéért, amely szerint ki kellene tiltani a muszlim vallású embereket az USA-ból. Ebben az időben London első embereként Johnson is fasírtba került az ingatlanmágnással, miután azt nyilatkozta, hogy alkalmatlan az Egyesült Államok vezetésére.

Sajtóértesülések szerint Londonban aggódnak amiatt, hogy gyengék a kormány és az új amerikai adminisztráció kapcsolatai. Abban bíznak, hogy Trump, akinek anyja skót és két golfpályája van Skóciában, jó partner lesz.

Barack Obama távozó elnök arra figyelmeztetett a népszavazás előtt, hogy a független Nagy-Britannia hátra kerül az USA-val jó kereskedelmi kapcsolatokra törekvő országok sorában, míg Trump azt mondta Farange-nak, hogy az elsők között lesz.