Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Moszkva az orosz-magyar gazdasági kapcsolatok erősítését és fejlesztését szorgalmazza - áll a közleményben. A találkozó célja a Magyar-Orosz Kormányközi Gazdasági Együttműködési Bizottság (KKB) soron következő, VII. ülésének előkészítése volt, de a felek a kétoldalú gazdasági együttműködés aktuális kérdéseit is áttekintették. A legutóbbi magyar-orosz KKB 2011. márciusában ülésezett Moszkvában.

Matolcsy György és Nyikolaj Fjodorov is kiemelte: jelenleg minden lehetőség megvan arra, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok kiegyensúlyozottabbá váljanak és kevésbé legyenek érzékenyek a világgazdasági válság hatásaira. A korszerűbb együttműködés keretében az innováció, a kutatások és a tudományos-műszaki fejlesztés területén kell erősíteni a közös munkát - olvasható az orosz közleményben.

Nyikolaj Fjodorov azt hangoztatta, hogy Magyarországra meglehetősen perspektivikus partnerként tekintenek Oroszországban a fejlett technológiák és befektetések területén és mint mondta, Magyarország az orosz üzleti szereplők számára ugyancsak perspektivikus befektetési terület.

A Kormányközi Gazdasági Együttműködési Bizottság orosz társelnöke úgy vélte a magas szintű állami találkozók, így Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor január 31-i megbeszélései arra kötelezik a kormányközi bizottság társelnökeit, hogy lökést adjanak a kétoldalú üzleti-gazdasági kapcsolatoknak.

Az orosz közlemény szerint tavaly az orosz-magyar külkereskedelmi forgalom 12,4 százalékkal csökkent. Így összesen 9,7 milliárd dollárt tett ki. A Magyarországra irányuló orosz szállítások többségét - 6,6 milliárd dollár értékben - az ásványkincsek, energiahordozók, vegyipari termékek, fémek teszik ki. A magyar exportot 3,1 milliárd dollár értékben elsősorban gépek, vegyi anyagok és mezőgazdasági termékek, élelmiszerek alkották.

Az orosz mezőgazdasági minisztérium honlapján olvasható közlemény szerint Matolcsy György és Nyikolaj Fjodorov az orosz-magyar kereskedelmi-gazdasági kapcsolatokon túl a pénzügyi szektorban, valamint az atomenergia és a közlekedés területén való együttműködés kérdéseit is megvitatták.

Matolcsy Nyikolaj Fjodorov orosz mezőgazdasági miniszter meghívására utazott Moszkvába február 17-19. között.