Ezúttal jó hírt kaptak az autósok

Nem eszik olyan forrón a kását – vélik az olajpiaci elemzők, akik az elmúlt napok rohamos drágulása után a fekete arany árának esésére számítanak, ami hosszabb távon az üzemanyagok árában is megmutatkozhat. Két napja még drágulást jósoltak a szakértők.
Komócsin Sándor, 2017. november 12. vasárnap, 15:45
Fotó: Pixabay

Sajátos módon éppen az jelzi az olaj árának várható csökkenését, hogy az elmúlt időszak gyors drágulása kétéves csúcsra hajtotta fel a fekete arany árutőzsdei jegyzéseit - derül ki a Bloomberg cikkéből. Az elmúlt héten 2,5 százalékkal drágult az olaj annak ellenére, hogy magas készletekről érkeztek hírek. A szakértők pénzügyi mutatók alakulása és egyszerű olajpiaci spekulációk alapján is az árak lekonyulását várják.

Az egyik ismert pénzügyi index az észak-amerikai WTI 14 napos áralakulását követi. Ez 70 pontos szinten volt a hét első napjaiban, ami azt jelzi, hogy a WTI - tőzsdei szakszóval - túlvett állapotba került, azaz túl erős a vásárlók érdeklődése iránta. Ez egybecseng azzal, hogy novemberben nem egészen tíz nap alatt öt százalékkal drágult az észak-amerikai olajfajta.

Közel a csúcs

Francisco Blanch, a Bank of America Merrill Lynch árupiaci kutatási részlegének vezetője arra figyelmeztet, hogy közel lehet az áremelkedés csúcspontja. Még 4-5 dollár drágulás lehet pakliban, de aztán jön a szánkázás.

További jele a fordulatnak, hogy a különlegesen kockázatos üzletekre szakosodott hedge fundok rendkívül optimistákká váltak az áremelkedést illetően, ami az óvatosabb hagyományos amerikai olajalapokat rendszerint óvatossá teszi. Más szóval ez utóbbiak ilyenkor elkezdik kivonni a pénzüket a piacról, ami végül leszoríthatja az árakat.

Hasonló a dolog a forró krumpli dobálásához. A befektetőknek arra kell figyelniük, nehogy túl sokáig benne álljanak az áremelkedésre játszó üzleteikben. Minél tovább várakoznak, annál nagyobb a sansz, hogy jön a fordulat és elbukják a hozamukat.

Olajpala-szindróma

Az olajpiac egyik meghatározó tényezője évek óta az USA olajpala-kitermelése. Az Egyesült Államokban az elmúlt időszakban napi 9,5 millió hordó olajat bányásztak és még az OPEC is elismeri, hogy az újfajta olajtermelés növekedése gyorsulni fog a következő négy évben.

Nem léphetünk át 2018-ba olyan magas árakkal, amilyenek mostanra kialakultak - véli Chris Kattenmann, a Macro Risk Advisors LLC tőketársaság vezető energiastratégája. Ha még két hónap múlva is a 60 dollár/hordós szintet fogja ostromolni a WTI, illetve a Brent eljut 70 dollárig, akkor felpörög az olajpala-kitermelés, ami agyoncsapja az árakat.

Már a jelenlegi 57 dollár/hordó körüli ár is ellenállhatatlanul ösztönzi a kutak beindítására őket. A WTI árfolyama a hét végén kissé 57 dollár/hordó felett alakult, míg a Brenté megközelítette a 64 dollár/hordót.

A nyitókép forrása: Pixabay.com

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2017.11.12 23:24

@troll, alias @ezt-nektek:
"fogjulejtették"

A főnökeid nem akarják kijáratni veled a három elemit legalább, mielőtt kommentelésért fizetnek bármit is? Persze nem akarok beleszólni, hogy kivel égetik magukat... távol álljon tőlem...

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2017.11.12 22:39

nagy kérdés mi lesz a szaudi válsággal.

nem túl jók a kilátások, hogy fogjulejtették, majd lemondatták a riyadhban tartózkodó libanoni minisztrelnököt, illetve letartóztatták a királyi család 210 tagját, emellett összevesztek qatarral és háborúba keveredtek yemenben is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html