Ezzel az üzenettel búcsúzott McCain

"Nagyszerűségünket gyengítjük, ha a hazafiasságot összetévesztjük a törzsi vetélkedéssel" - írta a nemzethez intézett posztumusz üzenetében John McCain szenátor.
Dzindzisz Sztefan, 2018. augusztus 28. kedd, 07:26
Fotó: Reuters

A szenátor közvetlenül a halála előtt vetette papírra gondolatait, amelyeket szoros barátja és két elnökválasztási kampányának menedzsere, Rick Davis olvasott fel Phoenixben, az arizonai szenátus épületében hétfőn.

Amerika legnagyobb erényeiről szólva John McCain azt hangsúlyozta, hogy a patriotizmus és a törzsi rivalizálások összekeverése "a sértődés magvát hinti el és gyűlöletet és erőszakot kelt szerte a világban". Leszögezte: "meggyengülünk, ha falak mögé rejtőzünk, ahelyett, hogy lebontanánk ezeket, ha kétségeket táplálunk elveink nagyszerűsége iránt, ahelyett, hogy bíznánk mindig változást hozó erejükben". Az amerikai nép "nem a származás és a rög, hanem az elvek nemzete" - írta a republikánus politikus.

A szenátor arra biztatta honfitársait, hogy ne essenek kétségbe "jelenlegi nehézségeink miatt".

Az üzenetet Rick Davis a szenátor "utolsó szavaiként" interpretálta. Mint felolvasta, John McCain fontosnak tartotta elmondani azt is, hogy "büszke amerikaiként élt és halt meg".

Rick Davis megerősítette: Donald Trump elnök nem vesz részt sem McCain szenátor búcsúztatásán, sem a temetési szertartáson. Sajtóértesülések szerint ez a McCain család kifejezett kérése volt.

HOZZÁSZÓLÁSOK