A durva amerikai válasz fejbe kólintotta Törökországot

Törökország elítéli, hogy NATO-szövetségese, az Egyesült Államok kizárja az F-35-ös harci repülőgépek fejlesztési programjából az Sz-400-as orosz légvédelmi rendszer beszerzése miatt. A Fehér Ház szerdán közölte: az F-35-ös nem fér meg egy orosz hírszerzési platformmal, amelyet arra fognak használni, hogy adatokat gyűjtsenek a gép képességeiről.
Domokos Erika, 2019. július 18. csütörtök, 20:28
Fotó: AFP / Eric BARADAT

Az ankarai külügyminisztérium csütörtökön közleményben felszólította Washingtont, hogy álljon el ettől a "hibás" lépéstől, mert "gyógyíthatatlan sebeket ejt vele" stratégiai partnerségükön. A döntés egyoldalú, és sem a szövetségi lelkülettel nem fér össze, sem legitim alappal nem rendelkezik - tájékoztatott a török bejelentésről az MTI.

Miként nem igazságos kizárni az F-35-ös program egy fő partnerét, Törökországot a fejlesztésből, úgy az az állítás is hamis, hogy az Sz-400-as ütegek gyengítenék az F-35-ösök képességeit - olvasható a közleményben.

Ankara egy közös vizsgálóbizottság megalakítását javasolta a két rendszer összeférhetőségének ügyében, de az amerikai fél nem reagált a felvetésre. A török külügyminisztérium szerint ez nyilvánvalóan azt mutatja: az Egyesült Államokból hiányzik a jó szándék arra, hogy megoldják a kérdést.

USA: kémkednének

A török elnöki szóvivő, Ibrahim Kalin csütörtök délután telefonon beszélt John Boltonnal, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadóval. Kalin Törökország nemtetszését fejezte ki Boltonnak az Egyesült Államok döntése miatt. Szerinte az amerikai lépés nincs összhangban a G20 csoport június végi oszakai csúcstalálkozóján elhangzottakkal, amelyen Recep Tayyip Erdogan török elnök későbbi beszámolója szerint Donald Trump amerikai elnök maga fogalmazott úgy, hogy Washington nem sújtja büntetőintézkedésekkel Ankarát. A török-amerikai kapcsolatok "egyoldalú előírások mentén nem tudnak egészséges módon alakulni" - mondta Kalin.

Az amerikai elnöki hivatal, a Fehér Ház szerdán leszögezte: lehetetlenné teszi Törökország további részvételét az amerikai F-35-ös vadászbombázó gépek fejlesztési programjában, hogy orosz gyártmányú rakétavédelmi rendszereket vásárol. Az F-35-ös nem fér meg egy orosz hírszerzési platformmal, amelyet arra fognak használni, hogy adatokat gyűjtsenek a gép képességeiről - áll az amerikai elnök hivatalának közleményében.

Anyagilag is megjárja Törökország

A Fehér Ház ugyanakkor igyekezett valamelyest mérsékelni a döntés negatív hatását az amerikai-török viszonyra, mondván, Washington továbbra is "nagyra értékeli" stratégiai kapcsolatát Ankarával. "NATO-szövetségesekként kapcsolatunk sokrétű, és nem csak az F-35-ösre összpontosul. A hadseregeink közötti kapcsolatok erősek, és folytatni fogjuk átfogó együttműködésünket Törökországgal annak tudatában is, hogy az Sz-400-as rendszer törökországi jelenléte korlátokat jelent" az együttműködés terén - közölte a Fehér Ház.

Később Ellen Lord, az amerikai védelmi tárca államtitkára azt mondta: az Egyesült Államok, valamint az F-35-ös program többi partnerországa egyetért abban, hogy fel kell függeszteni Ankara részvételét, és kezdeményezni kell a kizárását. Törökország több mint 900 alkatrészt készít a harci repülőgéphez, ezért az ellátási lánc átrendezése 500-600 millió dollárjába fog kerülni Washingtonnak. Arra is rámutatott, hogy Törökország "sajnálatos módon" munkahelyeket és gazdasági lehetőségeket veszít el. Szintén elesik attól a 9 milliárd dollárosra tervezett osztaléktól, amely a fejlesztési program idejére járna.

A török pilótáknak és a harci repülőgéppel kapcsolatban álló török személyzetnek július 31-éig el kell hagyniuk az Egyesült Államokat.

A nagy hatótávolságú, Sz-400-as rakétaelhárító rendszerek alkatrészei múlt péntek óta folyamatosan érkeznek az Ankara külterületén fekvő Mürted légitámaszpontra, még kiélezettebbé téve az utóbbi hónapokban már amúgy is feszült török-amerikai viszonyt.

Donald Trump amerikai elnök kedden azt mondta: a viszony Törökországgal "nagyon összetett" lett, és ő személy szerint is tárgyal erről telefonon a török vezetéssel. Ankara eddig több mint száz F-35-ös vadászbombázót rendelt, de többet valószínűleg nem rendelhet.

Az Optimar török közvélemény-kutató cég friss felmérése szerint a török társadalom 63,9 százaléka úgy véli: Ankarának még akkor sem kellene meghátrálnia Washingtonnal szemben az Sz-400-asok miatt, ha az Egyesült Államok emiatt embargót vezetne be ellene. A kimutatás alapján ilyen esetben az emberek 8,9 százaléka tartaná helyesnek a meghátrálást - írta az MTI.

Moszkva kész Szu-35-ösöket szállítana
Oroszország kész Szu-35-ös vadászgépeket szállítani Törökországnak, ha Ankara érdeklődést mutat eziránt - írta csütörtöki közleményében Szergej Csermezov, az Csemezov, a fejlett technológia exportjára szakosodott Rosztyeh orosz állami vállalat vezetője.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

znojmo, 2019.07.20 19:21

Az oroszok soha nem tudtak felnőni repüléstechnikában a legfejlettebbekhez. most sem. A hírük nagyobb és túlzó mint a valóság. Lopakodóként propagálták és kiderült, hogy nem az például....
Blöff a falajánlás!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2019.07.20 15:58

@antitroll:
Elég gyakran letiltják a repüléseiket a balesetek után.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2019.07.20 15:51

@antitroll: Persze az F-35 sincs kész, de legalább bevethető.

Képes repülni , semmi egyéb. Légi harcra alkalmatlan !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2019.07.20 15:42

Azt hiszi erdogan. személyesen neki is kifizetődő mestere, orbán pávatánca, hogy orszokkal, kínaiakkal abszolút jóba lehet közben a nato-val kutya macska viszonyt tart fenn és a fő célt a kurdok és Israel kiirtását tudja követni, és vallásilag csak az iszlám jelszót is követi, ebbe még az IS korlátlan sunnita támogatása is belefér, sőt a siita iránnyal szövetség és pakisztán testvériség,
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2019.07.20 15:16

@MLB2018:
A SZU-57 még pár évig nem lesz rendszeresítve, sőt a fejlesztés lassulásáról, leállásáról olvastam.
Persze az F-35 sincs kész, de legalább bevethető.
Rosszul tudom?
A probléma egyébként érthető az usákok részéről. Trump meg bőven kárpótolni fogja a Lockheed-et más megrendelésekkel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html