Fagyos üzenet Svájcból: velük nem lehet kibrexitelni

A svájci tőzsde az első fecske, azaz pénzügyi intézmény, amely hátat fordít Nagy-Britanniának azt követően, hogy az ország népének többsége a Brexit mellett döntött. A svájciak megkezdték a kapcsolatépítést a német pénzügyi felügyelettel.
Napi.hu, 2016. szeptember 13. kedd, 18:23
Fotó: Reuters

A svájci tőzsde (SIX) kapcsolatba lépett a német pénzügyi felügyelettel (BaFin), hogy tisztázza, milyen feltételekkel tudna rajta keresztül bekapcsolódni az Európai Unió pénzügyi vérkeringésébe - írta a Financial Times (FT). A börze eddig a londoni pénzügyi hatóság (FCA) felügyelte alatt intézte az Európán belüli ügyeit, ám vezetői úgy érzik, hogy ez a kapcsolat a jövőben nem lesz elég.

Hosszú menet lesz

Urs Rüegsegger A SIX vezérigazgatója megerősítette az FT-nek, hogy tárgyalnak a BaFinnal. Ez az jelenti, hogy a svájci pénzügyi szolgáltató az elsők között lép a tettek mezejére. Nem várja meg, hogy mi lesz az EU és Nagy-Britannia válási tárgyalásainak vége, hanem már most bővíti uniós kapcsolatait.

A svájci vállalkozásnak szüksége van egy európai szabályozó hatóságra, amelynek felügyelte alatt lebonyolíthatja európai ügyleteit - a SIX elszámolóházi tevékenységének 80 százalékát európai partnerekkel végzi. Úgy látják, a Brexit után külön kapcsolat kell a brit és az uniós ügyek intézéséhez, London nem lesz elég a továbbiakban.

Ezért az FCA-val is tárgyalnak a kilépés utáni hogyan továbbról. Rüegsegger szerint nehéz lenne megmondani, mennyi ideig tartanak majd a tárgyalások a két felügyelettel. Mindenesetre hosszú menetelésre számít.

Majd kiderül

A brit kormány vegyes jelzéseket adott arról, hogy a Brexit után része marad-e az ország az egységes európai piacnak vagy sem. David Davis kilépésügyi miniszter a múlt héten nagyon valószínűnek minősítette, hogy kimaradnak a közös piacról, ám főnöke, Theresa May miniszterelnök sajtóirodája rögtön helyre tette, kijelentve: Davis nem a kormány véleményét fogalmazta meg.

Ráfázhat, aki késlekedik
Azokat a bankokat, amelyek át akarják költöztetni személyzetük egy részét a kontinensre, kemény realitás fogadja: egyelőre nincs elég irodahelyiség embereik elhelyezésére - írta a Bloomberg. Sem Párizs, sem Frankfurt, sem Amszterdam nem tudná befogadni az érkezőket. Különösen az amerikai bankok kerülhetnek bajba, amelyek EU-s személyzete teljes létszámban Nagy-Britanniában dolgozik.

A szakértők arra számítanak, hogy első körben legfeljebb maximum 200 fős osztályokat telepítenek át. Ugyanakkor a múlt héten például a svájci UBS jelezte, hogy 1500 emberét költöztetné át, más bankok pedig még a népszavazás idején 1000-4000 fős áttelepítésekről beszéltek. (Londonban meg is szavazták a voksolók az EU-ban maradást.)

A tét nagy. A brit gazdaság 12 százalékát adja a pénzügyi szektor, 2,2 millió munkahely köthető az ágazathoz, a brit költségvetés 2014-ben 66 milliárd font (24 156 milliárd forint, a magyar GDP kétharmada-háromnegyede) adót fizettek a pénzügyi szolgáltatók.

Már a rosszra számítanak

A legtöbb pénzügyi szolgáltató mélyen titkolja, mire készül a Brexit kapcsán. Az amerikai befektetési bankok, amelyek hagyományosan a londoni Cityn keresztül üzleteltek Európában, várják, hogy mire jutnak egymással a válófélben lévő felek.

A legtöbb bankár azt mondja, hogy immáron alapvetően a teljes brit kilépéssel, azaz az egységes piac elhagyásával számol. Ugyanerre számít a City vezetősége. Ennek szellemében olyan típusú - kint is vagyok, bent is vagyok - kapcsolat építésére készül az EU-val, amilyet Svájc alakított ki

HOZZÁSZÓLÁSOK