Fájdalmas reformokra kényszerülhet Kína

A vártnál erősebb ütemben bővült az ipari termelés és a kiskereskedelmi forgalom májusban Kínában, de a beruházások növekedési ütemének további lassulása alátámasztja azokat a véleményeket, hogy a világ második legnagyobb gazdasága hamarosan veszít lendületéből, miközben emelkednek a hitelköltségek, az ingatlanpiac pedig hűlni kezd.
Domokos Erika, 2017. június 14. szerda, 07:45
Fotó: Pixabay

A kínai statisztikai hivatal szerdán közölt adatai szerint az ipari termelés éves összevetésben 6,5 százalékkal nőtt májusban, míg az állótőke-beruházások 8,6 százalékkal bővültek az év első öt hónapjában. Elemzők arra számítottak, hogy az ipari termelés 6,3 százalékkal nőtt az áprilisi 6,5 százalék után, a beruházások pedig 8,8 százalékkal emelkedtek az első négyhavi 8,9 százalék után - írja az MTI.

A magánberuházások növekedési üteme a január-áprilisi időszakban mért 6,9 százalékról 6,8 százalékra lassult május végére, ami azt sugallja, hogy a kis- és középvállalkozások továbbra is nehezen jutnak a finanszírozáshoz szükséges forrásokhoz.

Ugyanakkor a várakozásoknál kissé kedvezőbben alakult a kiskereskedelmi forgalom májusban. A kiskereskedelmi eladások volumene éves összevetésben 10,7 százalékkal növekedett, csakúgy mint áprilisban. Elemzők ennél valamivel lassabb ütemet, 10,6 százalékot vártak májusra. Az év első öt hónapjában 10,3 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom, míg az első négy hónapban 10,2 százalékot tett ki a bővülés üteme.

A kínai kormányzat célja az, hogy idén a beruházások 9 százalék, a kiskereskedelmi forgalom pedig 10 százalék körüli mértékben bővüljön.

A piacok alig reagáltak a friss makroadatokra. A sanghaji tőzsde irányadó indexe 0,5 százalékos mínuszban toporgott, míg Szöulban 0,2 százalék körüli mínuszban, Tokióban pedig 0,2 százalék körüli nyereségben állt a vezető index a záráshoz közeledve.

Az idei első negyedévben 6,9 százalékkal gyarapodott Kína hazai összterméke (GDP), ami 2015 óta a legerősebb ütem. A kínai gazdaság tavaly 6,7 százalékkal - több mint negyedszázada a legkisebb ütemben - nőtt, de azt is csak úgy tudták elérni, hogy a banki hitelezés rekordmértékben bővült, a költségvetésből pedig milliárdokat öntöttek befektetésekbe.

A kínai vezetők az idei évre várható GDP-bővülés mértékét márciusban a korábban megadott 6,5-7 százalékos sáv alsó küszöbére, 6,5 százalékra mérsékelték, ami nagyobb mozgásteret nyújt a döntéshozóknak a fájdalmas reformok végrehajtásához és a pénzügyi kockázatok féken tartásához.

HOZZÁSZÓLÁSOK