Olcsóbb lett az élelmiszer

Szeptemberben csökkentek az élelmiszerárak a világon augusztushoz képest, csupán a cukor ára nőtt.
Dzindzisz Sztefan, 2018. október 4. csütörtök, 12:52

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által nyomon követett öt alapvető élelmiszer árindexe 165,4 pont lett szeptemberben az augusztusi 167,7 pont után.

Tavaly szeptemberben az index 13,2 ponttal (7,4 százalékkal) magasabban állt.

A múlt hónapban a szemes termékek ára 2,8 százalékkal, a tejtermékeké 2,4 százalékkal, az olajos magvaké 2,3 százalékkal csökkent, a húsféléké pedig minimálisan mérséklődött augusztussal összevetve, miközben a cukor ára 2,6 százalékkal emelkedett.

Tavaly átlagosan 8,2 százalékkal nőttek az élelmiszerárak a világban. A legnagyobb áremelkedést a tejtermékeknél jegyezték fel, 31,5 százalékot. A húsárak 9 százalékkal nőttek, a szemes termékek ára 3,2 százalékkal, az olajos magvaké pedig 3 százalékkal emelkedett 2016-hoz képest. Az általános trenddel ellentétesen mozgott a cukorár, amely tavaly 11,2 százalékkal csökkent a megelőző évhez viszonyítva.

A FAO csütörtökön közölt legújabb előrejelzése szerint az idei globális gabonatermés 2,591 milliárd tonna lesz, ami 3 millió tonnával felülmúlja az előző, augusztusi becslését, ugyanakkor még mindig 63 millió tonnával (2,4 százalékkal) kisebb a tavalyi rekordmennyiségnél.

A FAO továbbra is 722,4 millió tonna idei búzaterméssel számol, ami 2013 óta a legalacsonyabb. (Túl olcsó a kenyér és a zsemle - nagy bajban a pékek.)

 

HOZZÁSZÓLÁSOK