Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által nyomon követett, a nemzetközi kereskedelem legfontosabb élelmiszereinek ára 2,7 százalékkal emelkedett októberhez képest, így közel 10 százalékkal haladja meg az egy évvel ezelőtti szintet - közölte a szervezet.

A növényi olajok átlagára 10,4 százalékkal ugrott meg novemberben, miután nőtt a pálmaolaj jegyzése a masszív globális kereslet, a bioüzemanyagok termelésnövekedése és a szűkös kínálat elegyének hatására. A repce- és szójaolaj szintén drágultak.

A FAO húsár indexe 4,6 százalékot erősödött, ami az elmúlt több mint 10 év legnagyobb havi áremelkedése volt. A szarvasmarha és birkahús ára nőtt leginkább az erős importkereslet miatt, ami javarészt az év végi ünnepekre készülő Kínából érkezik. Emelkedett a sertés és szárnyas ára is.

Októberhez képest 1,8 százalékot nőtt a cukor ára, miután egyre több jel mutat arra, hogy a világ cukorfogyasztása jövőre meghaladja a termelési kapacitásokat a kedvezőtlen időjárási feltételek miatt Thaiföldön, Indiában és Franciaországban.

A világ vezető gabonaexportőrei erős versenye közepette a gabonafélék ára 1,2 százalékkal mérséklődött. A rizs ára szintén csökkent.

A tejtermékek ára mérsékelten erősödött októberhez képest az európai kontinens szezonális hatásainak következtében.

A FAO megjelentette a legfrissebb gabonatermelési előrejelzését az évre, ami rekordmennyiségű 2 714 millió tonnát jelez előre, 2018-hoz képest 2,1 százalékos növekménnyel. Mindez köszönhető a várakozásokon felüli kínai, orosz és ukrán termésnek. A szemes termények összesített eredménye várhatóan eléri az 1 433 millió tonnát, alig lemaradva a 2017-es rekordévtől.

Miután az Európai Unióban nőtt a kibocsátás, a búzatermelés várhatóan 4,8 százalékkal bővülve eléri a 766,4 millió tonnát. A világ rizstermelése akár 515 millió tonna is lehet.

A mezőgazdasági szezon végén 2020-ban, körül-belül 863 millió tonna gabona lesz a raktárakban. A nemzetközi kereskedelembe kerülő gabona mennyisége pedig elérheti a 416 millió tonnát, vagyis 1,1 százalékkal több lesz, mint az azt megelőző évben.