Jelentősen drágultak az élelmiszerek

Februárban emelkedtek az élelmiszerárak a világon, elsősorban a tejtermékek drágulása miatt - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2019. március 7. csütörtök, 12:32
Fotó: Napi.hu - NAK/MEGFOSZ.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által nyomon követett - olajos magvakkal, cukorral, hússal és szemes termékekkel kiegészített - öt alapvető élelmiszer árindexe 1,7 százalékkal, 167,5 pontra nőtt a januári 164,8 pontról. Egy éve februárban az index 2,3 százalékkal magasabban állt.

A múlt hónapban a tejtermékek ára 5,6 százalékkal emelkedett januárhoz képest. Februárban az olajos magvak ára 1,8 százalékkal, a cukoré pedig 1,2 százalékkal nőtt, a hús és a szemes termékek csak minimálisan drágultak.

A csütörtökön közölt legújabb előrejelzés szerint a 2018/2019-es termésévben a globális gabonatermés 2,609 milliárd tonna lesz, ami minimálisan kisebb az egy hónappal korábbi becslésében szerepelt 2,611 milliárd tonnánál. A FAO most először közölt előrejelzést az idei búzatermés várható nagysága kapcsán. A szervezet szerint a búzatermés 757 millió tonna lesz, négy százalékkal nagyobb a tavalyinál, de némileg kisebb a 2017. évi rekordmennyiségnél.

HOZZÁSZÓLÁSOK