Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Európában mintegy 22 élelmiszerláncot érintő veszélyforrásra készülhetünk - ezek között előkelő helyen szerepelnek a sáskajárás, különböző állatbetegségek és az erdőirtás - derül ki a FAO friss, negyedévente megjelenő előrejelzéséből, amely öt kontinens 113 országáról ad részletes képet.

Magyarországról az afrikai sertéspestis kapcsán esik szó az online kiadványban, amely esetében további fertőzéseket és a betegség Szlovákia irányába való terjedését valószínűsíti. A terjedés három fő forrása az élő állatok vándorlása, a hústermékek exportja és a vadon elpusztult fertőzött állatok, ez utóbbinál még az évszakok változása sem jelent akadályt a vírusnak.

A H5N8 HPAI típusú madárinfluenza először 2016 májusában bukkant fel Kínában. Agresszív természetét mutatja, hogy júniusra Oroszországban, októberre pedig Belgiumban, Horvátországban, Magyarországon és Lengyelországban is találtak fertőző vadmadarakat. A beszámoló szerint további 30 nyugat és kelet-európai országban jelentették a vírust, idén a fertőzés elérte Bulgáriát és Olaszországot is, és a helyzet rosszabbodhat a nyár végi hónapokban.

Egy másik madárinfluenza altípus (H5N6 HPAI) szélesebb európai terjedése sem kizárható, ami veszélyt jelenthet a házi és vadonélő madarakra egyaránt. 2017 decembere óta 9 európai országból érkezett riasztás (Dánia, Finnország, Németország, Írország, Hollandia, Szlovákia, Svédország, Svájc, az Egyesült Királyság és Észak-Írország). A szakértők szerint a vírus terjedésének intenzitása csökken a mérsékeltebb időjárásnak köszönhetően.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) szakértői szerint nem szabadul meg Európa a szarvasmarhákat érintő bőrcsomósodáskórtól sem idén. Eddig olyan országokban diagnosztizálták a betegséget (Albániában, Görögországban, Montenegróban, Oroszországban, Szerbiában és Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaságban), ahol az éghajlati tényezők a betegségnek kedveznek. A gazdasági károkat enyhíthetik a különböző védőintézkedések (védőoltások).

A következő negyedévben komoly gondot okoznak majd a szúbogarak Kelet-Európában, főként Fehéroroszország és Ukrajna fenyőerdeit károsítva. A helyzet várhatóan romlik a nyári kánikulában, ezért nagy erőkkel folytatni kell majd a kártevők elleni védekezést, nyomon követve mozgásukat és erdőgazdálkodási intézkedésekkel, mint a fertőzött fák kivágása és elszállítása.

A fotó forrása: Shutterstock.