Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Werner Faymann osztrák kancellár szerint különbséget kell tenni aközött, hogy valaki határkerítést vagy - mint fogalmazott - kaput épít oldalsó szárnyakkal. Ez utóbbit nem részletezte, de azt hangoztatta, hogy szerinte nem kerítést építenek az országhatárra, hanem műszaki biztonsági intézkedéseket foganatosítanak.

Reinhold Mitterlehner alkancellár szerint az államnak meg kell mutatnia, hogy képes cselekedni és nem csupán tehetetlenül nézi, ahogy emberek áramlanak át a határon. A szuverenitásról és az állami autoritásáról van most szó - jelentette ki az alkancellár. Mindkét politikus hangsúlyozta, hogy az intézkedéseket Ausztriának Németországgal kell összehangolnia.

A kormány a szerdai ülést követően nyilatkozatban határozta meg a további lépéseket, többek között a menekültjog szigorítását, a határozott idejű menekültstátus kiadásának lehetőségét, valamint a menedékkérő családjának későbbi befogadásáról szóló rendelkezést. A kormány továbbá elegendő számú téliesített befogadóhelyet akar a menekültek rendelkezésére bocsátani.

Az osztrák vezetés továbbá azt tervezi, hogy még kétezer rendőrt vet be a menekültválsággal kapcsolatos feladatok elvégzésére, akár civilszolgálatosokat vagy katonákat is alkalmazhatnak erre a feladatra.

Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter kedden délután jelentette be, hogy "építési jellegű" műszaki munkálatok kezdődhetnek Ausztria déli határrészén, felkészülve arra a lehetőségre, hogy rosszabbodik a helyzet. A miniszter szerdán azt közölte, hogy kerítésről is szó van, de arról nem, hogy lezárják a határt. A tárcavezető tájékoztatása szerint az építkezés tervezési folyamata nagyjából tíz napig tart majd. Az osztrák pénzügyminiszter egyelőre nem tudta megbecsülni, hogy milyen költségekkel jár majd a határ menti építkezés.

Az ellenzéki pártok közül az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és a populista Team Stronach üdvözölte a bejelentett intézkedést. Az FPÖ párt elnöke továbbá egy általános tervet szorgalmazott az osztrák határ biztosítására vonatkozólag.

A Zöldek pártja szolidaritásellenességről és a Osztrák Néppárt (ÖVP) "orbanizálódásáról" beszélt. Javaslatuk szerint a pénzt inkább szálláshelyek és konténerfaluk építésére kellene fordítani.