A február még nem viselte meg annyira a német feldolgozóipart

Németországban a feldolgozóipar megrendeléseinek alakulásán februárban még nem éreztették hatásukat a koronavírus-járvány gazdasági következményei a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis hétfői jelentése szerint. A belföldi megrendelések nőttek, a külföldi megrendelések csökkentek. Összeségében a megrendelések a vártnál kevésbé, szezonális és naptári kiigazítással 1,4 százalékkal csökkentek az előző havihoz képest, a várt 2,4 százalékkal szemben.
Szabó Dániel, 2020. április 6. hétfő, 10:40
Fotó: Getty Images

Januárban 4,8 százalékkal nőttek havi összehasonlításban a feldolgozóipari megrendelések. A januári növekedés mértékét felülvizsgálat után 5,5 százalékról mérsékelte havi 4,8 százalékra a Destatis az MTI szerint.

Németországban a belföldi megrendelések 1,7 százalékkal nőttek az előző havihoz képest februárban, a külföldi megrendelések viszont 3,6 százalékkal csökkentek. A külföldi megrendeléseken belül az euróövezeti tagországok megrendelései 5,0 százalékkal estek, míg a többi országéi 2,7 százalékkal mérséklődtek.

A nagy megrendeléseket leszámítva februárban 1,1 százalékkal nőttek az előző havihoz képest a feldolgozóipar új megrendelései. A fogyasztási cikkek megrendelései 1,7 százalékkal nőttek, a tőkejavakéi 3,4 százalékkal csökkentek. Az alapanyagok megrendelései 0,9 százalékkal nőttek februárban a januárihoz képest.

Az egy évvel korábbihoz képest ár- és naptári kiigazítással 1,5 százalékkal nőttek a feldolgozóipari megrendelések februárban a januári 0,8 százalékos csökkenés után.

HOZZÁSZÓLÁSOK