Fed-elnök: a mai lépés nem egyenlő a szigorítással

A jelenlegihez hasonló, fokozott óvatosság jellemezheti a Fed további, az eszközvásárlások jövőjével kapcsolatos döntéseit - mondta Ben Bernanke azt követően, hogy a Fed nyíltpiaci bizottsága 10 milliárd dollárral mérsékelte az eszközvásárlások havi összegét. Bernanke egyúttal hangsúlyozta, hogy Janet Yellen, a Fed soron következő elnöke maximálisan támogatta a döntést.
portfolio.hu, 2013. december 18. szerda, 21:15
Fotó: Napi.hu

Ben Bernake, Fed-elnökként ma utolsó sajtótájékoztatóját tartotta, a januári ülést ugyanis nem követi ilyen esemény. Ben Bernanke mandátuma január végén jár le, akkor Janet Yellen, jelenlegi alelnök veszi át tőle a világ legbefolyásosabb jegybankjának irányítását.

A sajtótájékoztatók a friss prognózisok megjelenése miatt egyébként is fontosak, a mai viszont az eszközvásárlások visszafogásának (tapering) váratlan bejelentése miatt a szokásosnál is nagyobb figyelmet kap. Miközben az elemzők többsége januárra várta a nagy bejelentést, a közelmúlt kedvező gazdasági adataira és a javuló munkaerőpiaci kilátásokra hivatkozva már most úgy döntöttek a jegybankárok, hogy elegendő, ha januártól az eddigi 85 milliárd helyett 75 milliárd dollárt költenek eszközvásárlásra.

A lépés óvatosnak nevezhető, és Ben Bernanke szavai alapján a jövőben is erre lehet számítani, amivel egyébként Janet Yellen, leendő elnök is maximálisan egyetért. Bernanke ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az eszközvásárlások visszafogása nem egyenlő a szigorítással, sőt ha a helyzet úgy kívánja, ismét a lazítás irányába mozdulhatnak el.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2013.12.19 12:03

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html