Fed-elnök: marad az alacsony alapkamat

A Fed kötvényvásárlásainak nincs előre meghatározott menete, arról mindig a munkaerőpiac helyzete és az inflációs várakozások figyelembevételével határoznak - mondta Janet Yellen, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) új elnöke.
MTI-Eco, 2014. február 27. csütörtök, 18:03
Fotó: Napi.hu

Janet Yellen csütörtökön az amerikai szenátus illetékes felügyeleti bizottsága előtt elnöksége alatt először ismertette a Fed szokásos féléves beszámolóját. A meghallgatás eredetileg február 13-án lett volna, de rossz időjárási körülmények miatt elhalasztották. Janet Yellen felszólalásában megismételte, amit február elején már a képviselőház pénzügyi szolgáltatások bizottsága előtt is elmondott: az amerikai gazdasági növekedés felgyorsult 2013 második felében, és decemberre éves szinten elérte a 3,5 százalékot.

A gazdaság erősödése a munkaerőpiacon is érződött, 2013 júliusa óta nagyjából 1,25 millió új munkahely jött létre az Egyesült Államokban. Yellen elmondta, hogy a Fed a mostani havi 65 milliárd dolláros kötvényvásárlások vége után is laza monetáris politikát akar folytatni, azaz rendkívül alacsony marad az alapkamat. Azt azonban nem közölte, hogy meddig vásárol még kötvényeket a Fed.

A bizottsági ülésen hamar megmutatkoztak a republikánusok és a demokraták közti különbségek. Timothy Johnson, a bizottság demokrata vezetője szerint még nem elég robosztus a gazdasági növekedés, ezért támogatja a Fed gazdaságélénkítő lépéseit. Michael Crapo republikánus szenátor szerint viszont folyamatossá kell tenni a Fed kötvényvásárlásainak csökkentését, és 2014 végére be kell fejezni a programot.

Jack Reed demokrata szenátor az Egyesült Államok fiskális politikájáról kérdezte Yellent. A Fed vezetője elmondta, hogy az amerikai fiskális politika visszafogta a gazdasági növekedést, egyes számítások szerint 1,5 százalékkal 2013-ban. Ennek megfelelőn nagyobb felelősség hárul a monetáris politikára és a Fedre.

Richard Shelby alabamai republikánus szenátor aggodalmát fejezte ki, hogy a kötvényvásárlások miatt túlságosan megnőtt a Fed portfóliója. Janet Yellen válaszában kifejtette, hogy a Fednek jelenleg nincs problémája ezzel a portfólióval, se azzal, hogy a kötvényvásárlások miatt növekszik. Janet Yellen szerint a portfolió leépítése se lesz gond, mert lesz rá elég idejük a jövőben.

Chuck Schumer, a bizottság demokrata tagja a republikánusokat kritizálta. Mint mondta, hihetetlen, hogy a republikánusok a Fed monetáris politikáját bírálják, amikor a kongresszusban éppen ők akadályozzák a hatékony fiskális politika működését. A republikánus Robert Corker kikérte magának Schumer megjegyzését, szerinte szenátortársa túl sok kávét ivott az ülés előtt, ezért kezdett el pártoskodni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

biroti3, 2014.02.27 18:26

@jobbajobb:

Voltam USÁ-ban, az csúcs-egyetemi oktatás nagyon jó színvonalú, kiváló tanárok vannak, megfelelő biztosítással az egészségügyi ellátással sincs nagyobb gond.
Szerintem egészen élhető USA.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.02.27 18:14

z amerikai gazdasági növekedés felgyorsult 2013 második felében, és decemberre éves szinten elérte a 3,5 százalékot.


..ennek ellenére rengeteg munkahely szűnik meg ,meg nincs pénz iskolákra -óvodákra -kórházakra ...,akkor kié a növekedés haszna ?..na ?..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html