Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai jegybank kész cselekedni a továbbiakban is a gazdaság támogatása érdekében, amennyiben a koronavírus járvány tovagyűrűzése ezt inokolttá teszi - mondta újságíróknak Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke.

A Fed 50 bázispontos rendkívüli kamatvágásról döntött. A 2008-as gazdasági válság óta most először volt rá példa, hogy nem az ütemezett ülésen döntött a döntéshozó testület a kamatról, ami legközelebb március 18-án esedékes.

A jegybank szerint jelenleg erős lábakon áll az amerikai gazdaság, kedvezőek a munkaerőpiaci folyamatok és ezzel egy időben a lakossági fogyasztás pörgeti a növekedést. Ugyanakkor mostanra a Covid-19 terjedése új kockázatként kihat a növekedési kilátásokra, olyan iparágakban mint a turizmus, vagy a nemzetközi termelési láncokban működő szektorok.

Powell nem adott egyértelmű útmutatást, hogy a következő rendes kamatdöntésen is várható-e további kamatvágás. Azt elmondta, hogy az aktuális helyzetről folyamatos egeztetésben van más országok jegybanki vehetőivel, akik a napokban jó eséllyel ugyancsak kamatvágásokat jelentenek be.

Elmondása szerint a Fed tisztában van azzal, hogy nem old meg mindent a kamatvágás, de így is támogatólag hat a gazdaságra, és megerősíti a vállalati és a lakossági bizalmat. A továbbiakban is közelről figyelnek az amúgy nagyon képlékeny helyzetre, szükség esetén ismét cselekszenek.

Ahogy arra számítani lehetett, Donald Trump elnök nem lesz elégedett, és egy Twitter bejegyzésben további kamatvágásra szólította fel a Fed döntéshozóit.

Az ütemezett márciusi kamatdöntésen újabb, vélhetően 25 pontos kamatvágással számolnak Morten Lund és Anders Svendsen, a Nordea elemzői. Látva a helyzet képlékenységét, kiemelték, hogy nagy a bizonytalanság bármilyen előrejelzéssel kapcsolatban. Ezzel együtt most úgy látják, hogy a Fed március 18-án a kamatcsökkentés mellett lépéseket fog tenni a dollár-likviditás fokozása érdekében is, és az sem kizárható, hogy nagyobb, 50 pontos vágás mellett dönt a jegybank.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint egyelőre kérdés, hogy meddig tart ki a Fed rendkívüli kamatvágása miatti optimizmus, mert elég sérülékeny a piaci hangulat. Ugyanis egy-egy fontos makroadat vagy a járványról szóló hírek hirtelen komoly mozgásokat generálhatnak a piacon.