Tiszta beszédet várnak a Fed elnökétől

Orvosolandó az elmúlt hónapok fogalmazásbeli ballépéseit, a Federal Resereve új beszédírót keres Jerome Powell elnök mellé. Így talán elkerülhetők lesznek a jövőben a piachullámoztató rossz megfogalmazások, egyben megerősödhet a jegybank hitelessége is.
Rácz Gergő, 2019. október 11. péntek, 13:19
Fotó: AFP

Külső segítséggel akadályozná meg az amerikai jegybank, hogy újabb csorba essen a hitelességén egy-egy pontatlan nyilvános megfogalmazás miatt. A CNBC által megtalált hirdetésben a Federal Reserve új beszédírót keres Jerome Powell elnök munkájának támogatására.

Powell ugyanis sok kritikát kapott a Fed szóbeli iránymutatása miatt az elmúlt hónapokban. Ellentmondásosan fogalmazott például arról, hogy a jegybanktól milyen lépések várhatók. A megingásokra egyöntetűen negatívan reagált a piac, és Donald Trump elnök is nekiesett Powellnek, akit "szörnyű kommunikátorként" minősített.

 

A Fed-re rá is fér az erősítés, általános az aggodalom, és sokkal határozottabb politikát várnak az amerikai jegybanktól a piaci szereplők. A Fed akár szavakkal is komoly hatást tud kiváltani a piacon, ehhez azonban elengedhetetlen, hogy hitelesnek tartsák az elnököt.

HOZZÁSZÓLÁSOK