Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A vezető kongresszusi meghallgatásán a gazdasági bővülést veszélyeztető kockázatokra hívta fel a figyelmet. A kockázati tényezők közé sorolta a globális gazdasági növekedés lassulását, a pénzpiacok kilengését és a bizonytalan amerikai kereskedelmi politikát.

A Fed vezetője azt mondta, hogy a kamatmódosításokat tekintve "türelmesek" lesznek, figyelembe véve a globális gazdasági és pénzügyi fejleményeket. Jerome Powell szerint a Fed döntései jelentősen "adatfüggőek" lesznek.

Decemberben a Fed azt jelezte, hogy 2019-ben két alkalommal emel kamatot. Számos szakértő a sok bizonytalansági tényező miatt azonban arra számít, hogy a Fed az év utolsó harmadáig kivár, vagy egyáltalán nem változtat a kamaton.

Tavaly valamivel 3 százalék alatti volt az amerikai GDP-növekedés és a Fed előrejelzése szerint idén a gazdasági bővülés némileg lassul.

A Fed legutóbbi január végi kamatdöntő ülésén nem változtatott az irányadó 2,25-2,50 százalékos kamatsávon. A Fed az erős gazdasági növekedéssel, a foglalkoztatás erőteljes bővülésével, az alacsony munkanélküliséggel, a lakossági fogyasztás jelentős emelkedésével és azzal indokolta a döntését, hogy a fogyasztói árak alakulása megközelítette az inflációs célt.

A Fed kamatdöntő nyíltpiaci bizottsága (FOMC) 2015 decembere előtt hét évig tartotta történelmi mélységben, zéró közeli szinten az alapkamatot, hogy ezáltal ösztönözze a gazdasági növekedést és felpörgesse az inflációt.

A Fed tavaly négy alkalommal, 25-25 bázispontos kamatemelést hajtott végre, legutóbb decemberben, amikor a jelenleg is érvényes 2,25-2,50 százalékra húzta fel az irányadó kamatsávot.