Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Fed évente nyolc alkalommal állítja össze gazdasági hangulatjelentését a 12 regionális Fed illetékeseinek a mértékadó helyi gazdasági szereplőkkel lefolytatott interjúi alapján. A mostani jelentést a minneapolisi Fed állította össze. A 12 Fed-körzetből egy számolt be a gazdasági aktivitás mérsékelt, hat pedig szerény ütemű javulásáról. A chicagói és a kansasi régió a növekedés lassulását, a dallasi elhanyagolható mértékű növekedést, a New York-i pedig stagnálást jelzett.

Az előző, április közepén kiadott jelentés szerint a gazdasági aktivitás a régiók többségében, vagyis 12-ből 11-ben növekedett, mégpedig a megszokott szóhasználat szerint "mérsékelt" vagy "szerény" ütemben, illetve az egyik régió, Richmond esetében "számottevő" mértékben.

A mostani Bézs Könyv vegyes képet fest a gazdaság helyzetéről, és a szóhasználat változása - a mérsékelt szó elhagyása a növekedés ütemének jelzői közül - azt tükrözi, hogy a gazdaság teljesítménye kissé visszaesett a február végétől márciusig terjedő időszakhoz képest. Az áprilistól május közepéig terjedő időszakban a fogyasztói kiadások a körzetek többségében szerény mértékben növekedtek, de Boston, Cleveland, Minneapolis és Dallas régiója vegyes vagy stagnáló, New York pedig csökkenő eladásokról számolt be.

A nem pénzügyi szolgáltatások terén is a többség szerény növekedést jelzett, míg a feldolgozóipar teljesítménye vegyes volt. Richmond, Atlanta, Cleveland, Chicago és Minneapolis feldolgozóipara erős, illetve szerény, Dallasé pedig enyhe növekedést mutatott fel, míg a San Franciscó-i körzetben stagnált, New York, Philadelphia, St. Louis és Kansas régiójában csökkent a kibocsátás.
Az építőipar és az ingatlanpiac helyzete kedvezően alakult és a kilátások is pozitívak maradtak, miközben Dallas kivételével minden régióban mérsékelt ütemben nőtt a hitelek iránti kereslet. Ígéretesek a terménykilátások a régiók többségében, de alacsony nyersanyagárak továbbra is nyomást gyakorolnak az agrárjövedelmekre.

A foglalkoztatottak száma szerényen emelkedett, de a körzetek többségében feszes munkaerő-piaci körülmények alakultak ki. A bérek szerényen emelkedtek, és az árnyomás kissé növekedett a legtöbb régióban.

A Bézs Könyv megállapításai szolgálnak a megbeszélések alapjául a Fed következő, június 14-15-én esedékes kamatdöntő ülésén. Az első elemzői vélemények szerint a Bézs Könyv újabb érvekkel szolgálhat a kamatemelést egyelőre elutasítók számára.