BUX
37689

Fed: új arcok, régi politika (részletes)

Az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) nyíltpiaci bizottsága ma várakozásoknak megfelelően újabb 25 bázisponttal, 4,75 százalékra emelte a szövetségi alapkamatot. Tavaly június óta ez volt a tizenötödik 25 bázispontos szigorítás a kamatemelési ciklus keretében.

NAPI Online, 2006. március 28. kedd, 21:24

Az arcok egy része ugyan kicserélődött az Egyesült Államok központi bankjának szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) tegnapi ülésén, de a jegybankárok nem változtattak eddigi politikájukon. New Yorkban estek a részvényárak, a hozamok pedig emelkedtek, a piac biztosra vesz egy újabb kamatemelést. Májustól tehát 5 százalékra számítanak a szakértők.
A Fed nyíltpiaci bizottsága tegnap újabb 25 bázisponttal, 4,75 százalékra emelte a szövetségi alapkamatot. Tavaly június óta ez volt a tizenötödik 25 bázispontos szigorítás a kamatemelési ciklus keretében. A Fed kommentje szerint a jegybankárok számára továbbra is az inflációs nyomás fokozódása ad a legtöbb aggodalomra okot, amit az is alátámaszt, hogy az olaj ára nyolc hete nem látott magasságba emelkedett New Yorkban, a benzin ára pedig hat hónapos csúcson van az Egyesült Államokban. A Fed szerint a gazdasági növekedés egy fenntarthatóbb pályára fog beállni a közeljövőben.

Az 52 éves Bernankenek ez volt az első általa elnökölt Fed-ülése, és a piac szerint további kamatemelésekre van esély a közeljövőben is. A határidős piacon kialakult hozamszintek alapján a befektetők jelenleg mintegy 20 százalékos esélyt adnak arra, hogy a kamatot júliusig összesen 50 bázisponttal megemelik, míg két napja ennek az esélye ennek mindössze tizede volt. A 25 bázispontos emelés valószínűsége 90 százalékos, míg a legutóbbi döntés és komment előtt mindössze 76 százalékos volt az ezt biztosra vevők aránya.