A brüsszeli testület vezetője a német középvállalkozások szövetségének (UMU) rendezvényén elmondott beszédében kiemelte: az EU-ban mindenki szeretné megtudni, hogy Donald Trump elnöksége idején miként alakulhat a kereskedelempolitika, milyen éghajlatvédelmi célokat tűz ki az új amerikai elnök, és hogy milyen tervei vannak a NATO-val. Mindezt tisztázni kell a következő hónapokban. A kereskedelempolitikával kapcsolatban kifejtette, nem számít arra, hogy a következő két évben lehetőség nyílik az EU és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi egyezmény (TTIP) megkötésére.

Az EU-nak továbbra is együtt kell működnie az Egyesült Államokkal, de csakis "egyenrangú partnerként".

Ezzel összefüggésben előző este a berlini fal ledöntésének 27. évfordulója alkalmából a német jobboldali kormányzó CDU-hoz közel álló Konrad Adenauer Alapítvány rendezvényén elmondott ünnepi beszédében kiemelte, hogy az amerikai elnökválasztás eredményétől függetlenül is "nagyon gyorsan el kell felejteni azt az elképzelést, hogy az amerikaiak az idők végezetéig gondoskodnak az európaiak biztonságáról".

Ezért "újra neki kell futni az európai védelmi unió ügyének", amely hosszabb távon egy "európai hadsereg" felállításához vezet.

Ez a "jövő zenéje, amely már szól, de sok európai még nem hallotta meg" - mondta Jean-Claude Juncker, hozzátéve, hogy az EU-nak "pluridimenzionális" biztonságpolitikára van szüksége, mert egy olyan korszakban kell helytállnia, amelyet az egyszerre jelentkező és a biztonságot is érintő válságok sora, a "polikrízis" jellemez.
Jean-Claude Juncker azt is hangsúlyozta, hogy nem szabad az amerikai elnökválasztás nyomán dühből, hirtelen felindulásból az EU és az Egyesült Államok kapcsolatának újrarendezésére törekedni, hanem "rendben kell tartani a transzatlanti viszonyt".

Vajon "miért kellene egyáltalán dühösködni amiatt, hogy egy nép szavaz" - vetette fel az Európai Bizottság elnöke. Hozzátette: erősíteni kell a transzatlanti közösséget összekötő értékeket, és szükség esetén "egyenrangú partnerként beszélnünk kell azokkal, akik megpróbálhatják veszélyeztetni" ezeket az értékeket.