Fehérorosz elnökválasztás: üzent az EU

A véleménynyilvánítás és a békés gyülekezés szabadságának tiszteletben tartására szólította fel az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a fehérorosz hatóságokat pénteken, hangsúlyozva, hogy az ország önállóságát és függetlenségét csak szabad és hiteles választások erősíthetik meg - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2020. augusztus 7. péntek, 21:25
Fotó: Reuters

A vasárnapi elnökválasztás előtt ismertetett közleményében Josep Borrell rámutatott, hogy a fehérorosz választási kampány a média szabadságának elfogadhatatlan korlátozásával, békés tüntetők, megfigyelők, újságírók és aktivisták előállításával járt.

Felszólította a fehérorosz hatóságokat, biztosítsák, hogy a jelöltek gyakorolhassák politikai jogaikat, továbbá kerüljék az erőszak alkalmazását a békés tüntetők ellen, ne tartsanak fogva választási megfigyelőket, jelölteket vagy kampánytagokat. Azonnal engedjenek szabadon minden, politikai okokból őrizetbe vett aktivistát, jogvédőt, bloggert és újságírót - tette hozzá.

Kiemelte, az EU továbbra is elkötelezett amellett, hogy erősítse a fehérorosz néppel kialakított kapcsolatát, támogatja az ország függetlenségét és önállóságát. Az emberi jogok és a demokrácia ugyanakkor továbbra is prioritásai közé tartozik a Fehéroroszországgal kapcsolatos politikájának alakítása során - emelte ki az uniós diplomácia vezetője.

Fehéroroszországban augusztus 9-én tartanak elnökválasztást.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

flydomi, 2020.08.08 10:30

Feheroroszorszag mostani fasiszta nacista elnoke Orban haverja,igaz? :))
Ahogy Erdogan elmerpttyant is. :))
Kell a haversag,ha beutne a gebasz,nehogy a sajat arja kevert fajtiszta fasiszta nacista narihivoi koncoljak fel egyszer Orbit. :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html