Fehéroroszország elnöke, Aljakszandr Lukasenka tüntetően könnyedén veszi a koronavírus-járvány okozta veszélyeket - vette át a Politico cikkét a lengyel onet.pl. Nem enged olyan korlátozásokat bevezetni országában, mint amilyeneket megtesznek a szomszédos országok, megtartották a tömegrendezvényeket, például a II. világháború befejezésének 75. évfordulójára rendezett megemlékezéseket. Lukasenka nagy örömmel bosszantja a szomszédos Oroszország elnökét, Vlagyimir Putyint.

Lukasenka taktikájának köszönhetően Fehéroroszország úgy néz ki, mint a posztkommunista világ Svédországa, ami irritálja a szomszédos országokat, de különösen az oroszokat, akik heteken át be voltak zárva otthonaikba. (Svédország arról vált híressé, hogy minimális korlátozásokkal vészelte át a járvány legrosszabb időszakát, abban bízva, hogy gyorsan javul az emberek természetes védettsége a koronavírus ellen. Ennek ára az volt, hogy az ország idősotthonaiban feltűnően sok áldozatot szedett a kórokozó, és Svédország szomszédai úgy látták, hogy valójában a náluk bevezetett korlátozásoknak látják hasznát a svédek - a szerk.)

Ki a jobb jéghokijátékos?

Putyintól eltérően, akitől megfontolt hangokat lehet hallani e témában, és azt javasolta az oroszoknak, hogy maradjanak otthon, Lukasenka remekül érzi magát a koronavírus-járvány veszélyeinek tagadójaként. Úgy véli, a vodka ivása, a szaunába való beülés és a traktoron való utazás elég ahhoz, hogy ne győzhessen a vírus.

A belarusz gazdaság rendben van, ellentétben az orosszal, ahol lavinaként nő a munkanélküliek száma. Putyin támogatottsága hatalomra kerülése óta a legalacsonyabb, a felmérések szerint az oroszok egyharmada rossznak ítéli meg, ahogy az orosz államfő vezeti az országot a járvány idején. Lukasenka ki is használja mindezt: rivalizál Putyinnal és még arra is képes, hogy magát jobb jéghokisnak tartsa az oroszok vezetőjénél.

Sütkérezik a nyilvánosságban

Amikor kiderült, hogy Putyin egy Moszkva környéki dácsáról irányítja Oroszországot, alig jelent meg a nyilvánosság előtt - olyannyira, hogy szóvivőjének, Dmitrij Peszkovnak tagadnia kellett azokat a vádakat, miszerint "Putyin a járványt egy bunkerban vészeli át" -, Lukasenka még  jobban a nyilvánosság elé lépett. Egyszerűen keresi a reflektorfényt: továbbra is jéghokizik, és május 9-én, a győzelem napján rendezett felvonuláson veteránokkal találkozott, miközben Moszkvában elmaradt a parádé és kitüntetésosztás.

Egyelőre úgy néz ki, hogy Lukasenka "válságkezelési ideológiája", miszerint "jobb állva meghalni, mint térdelve élni", hasznot hoz neki. A fehérorosz rubel március óta 10 százalékot erősödött a dollárhoz képest, miközben az orosz rubel 20 százalékkal gyengült. A munkanélküliség a fehéroroszoknál alig négy százalék, míg az utolsó két hónapban több mint egymillió orosz vesztette el az állását. A szakemberek szerint a járvány miatt 10 millió orosz kerülhet végül az utcára.

Jöhet a választás

Egy olyan helyzetben, amikor a zuhanó olajár elmélyíti a Kreml problémáit, a járvány lehet a legnagyobb kihívás, amire Putyinnak 20 éves uralma alatt válaszolnia kell. Közben a szomszédban minden a szokásos módon zajlik, például Lukasenkának esze ágában sincs lemondani az elnökválasztást, amely augusztusban lesz. Ez borítékolhatóan a 6. hivatali időt fogja neki biztosítani. Eközben Putyin lemondta a májusra tervezett népszavazást alkotmánymódosítási terveiről, amelyek biztosíthatnák uralmon maradását 2024 után.