Orosz karhatalmi járművekre hasonlító konvoj megy Fehéroroszország felé

Az orosz karhatalom járműveire hasonlító teherautók indultak el a fehérorosz határ irányába, igaz, a határt nem lépték át. Az Európai Tanács elnöke pedig közölte, szerdán rendkívüli ülést tartanak az uniós vezetők a fehérorosz válság miatt.
Csernátony Csaba, 2020. augusztus 17. hétfő, 13:45
Fotó: AFP

Szürke, jelöletlen - az orosz belügyi biztonsági erőkkel operáló Roszgvargyija állományában lévő járművekre hasonlító - teherautókból álló konvoj indult meg Oroszországból Fehéroroszország felé - írja külföldi forrásokra hivatkozva az Index.

Kérdéses a helyzet

A határhoz közeledő konvoj megjelenése arra utal: Vlagyimir Putyin valóban arra készül, hogy a fehérorosz elnökkel folytatott megbeszélésnek megfelelően segítséget nyújt Alekszandr Lukasenko hatalmának fenntartásához. Igaz, egyelőre nincsen szó arról, hogy a határt is átlépték volna az orosz járművek.

Egyelőre nem állítható bizonyossággal, hogy Moszkva elszánta magát Lukasenko fegyveres megsegítésére. Kapcsolata Lukasenkóval Putyinnak nem volt felhőtlen - az anyagi támogatásról rendszeresen vitázott Minszk Moszkvával -, és nem kizárt, hogy a Kreml Lukasenko utódjában is gondolkodik.

Amennyiben átlépnek Fehéroroszország területére az orosz elnök karhatalmistái, az kiszámíthatatlan fordulatot jelenthet a 9,5 milliós országban, ahol az országot 26 éve irányító elnök egyelőre vesztésre áll az egyre erősödő tiltakozásokkal szemben, amelyek azok után indultak meg, hogy augusztus 9-i elnökválasztás után Lukasenkót immár hatodik alkalommal, 80 százalék feletti támogatottsággal hozta ki győztesnek a Központi Választási Bizottság.

Rendkívüli ülésre készülnek az uniós vezetők

Közben - hétfőn - Charles Michel, a 27 EU-ország állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke közölte, a fehérorosz válság az uniós tagállamok vezetői szerda délelőtt rendkívüli tanácskozást tartanak.

"A fehéroroszoknak joguk van ahhoz, hogy jövőjükről döntsenek és szabadon válasszák meg vezetőjüket" - közölte Twitter-üzenetében az uniós vezető. Hozzátette: "A tüntetők elleni kegyetlenkedések megengedhetetlenek." A vezetők videókonferencia keretében tárgyalnak a Fehéroroszországban egyre súlyosbodó helyzettel kapcsolatban, az után, hogy Moszkva vasárnap bejelentette, hogy kész katonai segítséget nyújtani Fehéroroszországnak.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lezli, 2020.08.17 19:49

Ha az oroszok beavatkoznak, o1g fellélegezhet, eddig nem mert érdemben nyilatkozni, még a pénteki zsebrádió akció is elmaradt.
A csicskák nyilatkoztak és a keleti partnerségért aggódtak!
Ha a beavatkozás sikert hoz, elmúlik a légiveszély o1g feje fölül, mert amilyen kényes helyzetben van most az eu által piszkálgatott jogállami és civil pénzek kérdésében, nem nagyon mer necces nyilatkozatokat adni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darquan, 2020.08.17 16:35

bah, csak nyaralni megy valami high level csinovnyik a belarusz dácsájába. a kiséret csak protokoll.
semmi különös, oszoljanak! vagy így, vagy úgy...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

DrNemoda, 2020.08.17 15:41

Hallottuk a vbezért, ahz ottanit, szervusz nép ! Nem értem mi a probléma ! Köszönöm! Nos, ennyire van intelligwns a mi vezérünk is, sőt, az ki sem áll majd a nép elé az erkélyre. A mienk addigra árkon-bokron túl lesz .....Remélem a mi rendőrségünk meg katonaságunk előbb áll át a nép olalára, itt nem várható, hogy durva belemenéseik után még utoljára megbocsátást ígérnének nekik !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html