Miután Viktar Babaryka bankárt és Valeryj Capkala volt diplomatát és üzletembert, Aljakszandr Lukasenka belorusz államfő két komolynak tekinthető kihívóját büntetőjogi vádakkal kiiktatták az augusztus 9-ei elnökválasztást megelőző kampányból, 7500 ember tüntetett Minszkben a szavazás tisztaságát követelve. A demonstrációt Szvjatlala Tihanojszkaja hívei szervezték, aki férje, Szergej Tihanojszkij rendszerkritikus blogger helyett szállt ringbe az elnöki székért. Tihanojszkijt elsőként kapcsoltak le a hatóságok Lukasenka ellenfelei közül.

A tüntetések várhatóan erősödni fognak - mondta a bne IntelliNews régiós hírportálnak Aljakszandr Klaskouski minszki politológus. Miután az esélyesek kiestek Tihanojszkaja maradt az egyen induló a pályán a regnáló elnökkel szemben, ezért a három kampánycsapat egyesítette erejét. Ebből még érdekes politikai színjáték alakulhat ki - véli a szakértő. Ami persze nem jelenti azt, hogy ez bármilyen esélyt nyújt az ellenzéki jelölt győzelmére. hiszen semmi sem akadályozhatja meg a hatalmat a választás elcsalásában. Az ellenzék eddig mindösszesen hat választási ellenőrt tudott összegyűjteni, és a szervezők nem is forszírozták, hogy többen legyenek, mert hatósági retorziótól tartottak.

Megengedik vagy sem?

A fehéroroszok azt találgatták az elmúlt napokban, hogy a Központi Választási Bizottság (CVK) engedélyezi-e Tihanojszkaja indulását. Helyi elemzők szerint ez számos körülménytől függ, köztük olyasmiktől is, mint hogy képes-e néhány ezresnél nagyobb tömegrendezvényeket tartani. Ha igen, akkor a hatóságok rá fognak szállni, leállítva kampányát a szavazás előtt. Erre utal eddigi tevékenységük: látva, hogy az emberek készek órákat sorban állni fél kilométeres sorokban, hogy aláírhassák az ellenzéki jelöltek indulásához szükséges íveket, nem sokat vártak azzal, hogy börtönbe zárják az elnök ellenfeleit. A belügyminisztérium adatai szerint 700 embert tartóztattak le az elmúlt hetekben.

És az ebből fakadó megfélemlítés máris működik - nem véletlen, hogy Tihanojszkaja gyűlésén nem érte el tízezret a demonstrálók száma. Ennek ellenére a politikai elemzők nem zárják ki, hogy az emberek besokallnak, és azon az alapon vonulnak az utcára, hogy elegük van a másfél évtizede uralkodó elnökből és környezetéből.

Marad

Lukasenka várhatóan meg tudja tartani a hatalmát - véli Klaskouski -, annak ellenére, hogy jöhet még néhány zűrzavaros nap augusztus 9-éig. Más kérdés, hogy nincs terve arra, mi történjen ezt követően, így a lázadó hangulat nem feltétlenül csillapodik le majd a szavazás után. A helyi viszonyokat ismerők úgy látják, hogy bár sokan elégedetlenek vele, de nem annyira, hogy az utcára vonuljanak. A társadalom egyes rétegei, így a veteránok és az erőszakszervezetek tagjai nagyvonalú szociális juttatásokban részesülnek.

Tihajszkovkaja személyének vonzereje is erősen kétséges: saját bevallása szerint csak a férje iránti szeretete hajtja a politikában, sem szervezési, sem szónoki tapasztalatai nincsenek. Babariko és Cepkalo támogatása sem egyértelmű, mert ők hosszabb távú politikai karriert tervezhetnek, így nem érdekük maguk elé tolni az elnökválasztáson talpon maradt jelöltet.

Dörzsölheti a markát

Eközben Vlagyimir Putyin orosz államfő dörzsölheti a markát, miután ez a káosz neki kedvez. Ha Lukasenka meggyengül, akkor előveheti korábbi tervét, miszerint egy húsz évvel ezelőtt kötött orosz-fehérorosz integrációs megállapodásra hivatkozva gyakorlatilag beolvasztja a kicsi szomszédos országot Oroszországba. Sok elemző szerint ezzel kapcsolatban nem az a kérdés, hogy megteszi-e, hanem az, hogy mikor vág bele.

Putyin annak is örülhet, hogy az ellenzékkel szembeni kemény fellépés elidegeníti a Nyugatot Fehéroroszországtól. Ezzel kapcsolatban jó érzékelhető, hogy az EU félrenéz, várhatóan addig nem ítéli el élesen a Lukasenka-rezsimet, amíg nem folyik vér a fehérorosz városok utcáin. Brüsszel politikai célja egyértelmű: nem akarják, hogy Minszk közelebb kerüljön Moszkvához, mert így nem kerülhet közelebb a Nyugathoz. Az elnökválasztási színjáték ehhez képest másodlagos.

Robbantott a tévében

Megfigyelők szerint Tihanojszkaja nagyon okosan használta fel a lehetőséget, amikor mint az elnökválasztás hivatalos indulója megjelenhetett az állami televízió képernyőjén. Először arról beszélt, hogy a nézőket nem tájékoztatják a regnáló elnök népszerűségi indexéről, pedig az vélhetően a béka feneke alatt van. Nem árulják el azt sem, hogy tanárokat és mások arra kényszerítenek, hogy igazolják a választások szabályosságát és azt sem árulják el, hogy a lakosság többsége szegénységben él. Ezt követően robbantotta azt a petárdát, amire senki sem számított: kijelentette, hogy ha megválasztják Fehéroroszország elnökének, akkor azonnal új elnökválasztást ír ki, mivel az augusztus 9-ei szavazás nem lesz se szabad, se korrekt.