Fehéroroszország az egyetlen olyan állam Európában, ahol az ország vezetése továbbra sem törődik a koronavírus járvánnyal. Semmiféle korlátozás nem lépett életbe, sem a polgárok tevékenységében, sem a vállalatok működésben - emlékeztetett a Rzeczpospolita. Vannak olyan országok, amelyek szintén nem kapkodták el a védekezés megkezdését, például Nagy-Britannia, de csak Belorussziában nem változtattak ezen.

Alekszander Lukasenko az ország elnöke nem hajlandó tudomást venni a járványról. Állítja, hogy a 9,5 milliós lakosú Fehéroroszországban senki sem halt meg koronavírus-betegségben, azok, akiknek már nincs hely a kórházakban, influenzában betegedtek meg. Látszatra minden normális: működnek az üzletek, a szolgáltatások, a piacok, nyitottak a határok, a repülőterek, működik a teljes szállítás.

Nyitva vannak az iskolák, az óvodák, a templomok, a sporttelepek. Április utolsó szombatján a szovjet időkből ismert társadalmi hétvége volt: hivatalnokok és állam vállalatok dolgozóinak ezrei ültettek fákat, takarították munkahelyeiket, hozták rendbe a parkokat. A május 1-jei hosszú hétvégén az emberek az ilyenkor szokásos felvonulásokra mennek, emellett népi játékok és vásárok is lesznek.