A minszki vezetés váratlanul visszavonult a Moszkvával való tárgyalásokról a 600 millió dolláros hitel ügyében - írta a lengyel Rzeczpospolita. Legalábbis Maxim Jermolovics belorusz pénzügyminiszter azt állítja, hogy országa nem folytatja tárgyalásokat a kölcsönről Oroszországgal.

Fehéroroszország finanszírozása 2019-ben biztosított és a kormány úgy látja találhat más forrást, ahonnan 2020-ban pénzt remélhet. Minszk Kínától számít 3,5 milliárd jüanra, ami nagyjából 500 millió dollár. Jermolovics hozzátette: arra számítanak, hogy az év végéig befejezik a hitellel kapcsolatos tárgyalásokat. Nemrégiben a fehérorosz fővárosban tett látogatást a Kínai Fejlesztési Bank küldöttsége.

Eközben Dmitrij Pjeszkov, Vlagyimit Putyin orosz államfő szóvivője azt mondta: nem tud róla, hogy megszakadtak volta a belorusz-orosz hiteltárgyalások. Ami azt illet, az orosz álláspont szerint azok zavartalanul folytatódnak. Fehéroroszországnak szüksége van külföldi kölcsönre, egyre növekvő külföldi adósságai finanszírozásához. A minszki központi bank adatai szerint 2019 július elsején az ország külföldi adóssága 25,12 milliárd dollár volt.