Lukasenka nem ír ki új választást, Putyin segít, ha kell

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök egy vasárnapi minszki gyűlésen elmondta: nem hajlandó külföldi parancsra új választást kiírni, de kész azonnali reformokra, ha valóban ez az, amit az emberek várnak tőle. Eközben Vlagyimir Putyin orosz elnök egy vasárnapi telefonbeszélgetés során biztosította Lukasenkát, hogy Moszkva szükség esetén kész katonai segítséget nyújtani számára - írja a 24.hu.
Szász Péter, 2020. augusztus 16. vasárnap, 17:39
Fotó: AFP

Lukasenka tagadta, hogy csalással szerezte volna meg hatodik mandátumát. Az államfő az ellenzékre hárította a felelősséget az erőszak elharapózásáért, és azt állította, hogy a NATO csapatokat mozgósít országa nyugati határán.

Vasárnap ezrek gyűltek össze Minszkben, hogy támogatásukról biztosítsák az elnököt. Az ellenzék is tüntetésre készül.  Több állami tisztségviselő, köztük Fehéroroszország szlovákiai nagykövete, az állami televízió munkatársai, valamint rendőrségi tisztségviselők szolidaritásukat fejezték ki a tüntetőkkel.

A Kreml közleményt adott ki, amelyben azt állítják, hogy Fehéroroszországra külső erők gyakorolnak nyomást. Putyin egy vasárnapi telefonbeszélgetés során biztosította Lukasenkát, hogy Moszkva szükség esetén kész katonai segítséget nyújtani számára - olvasható a portálon.

HOZZÁSZÓLÁSOK