Hátat fordíthatnak kies hazájuknak a fehéroroszok

Növekszik a fehéroroszok érdeklődése a lengyelországi munkalehetőségek iránt, de egyelőre nem indultak útnak nyugati szomszédjuk felé. Sok múlik ez ügyben a politikai helyzet alakulásán.
Barabás Júlia, 2020. augusztus 30. vasárnap, 07:20
Fotó: Shutterstock

A lengyel cégek szívesen alkalmaznak munkásokat Fehéroroszországból, de eddig nagyon nehéz volt őket toborozni - mondta a Rzeczpospolitának Krzysztof Inglot, a Personnel Service munkaügyi szolgáltató cég elnöke, amely a keletről jövő dolgozókra szakosodott. A lengyelekhez főleg Ukrajnából érkeznek vendégmunkások, Fehéroroszország a második helyen áll a küldő országok sorában.

A növekvő gazdasági problémák és a jelenlegi politikai válság egyelőre nem befolyásolta jelentősen a fehéroroszok külföldi munkavállalási kedvét, ám ez megváltozhat. A különböző ügynökségek, amelyek Lengyelországba keletről csábítják a vendégmunkásokat, néhány hónapja már látják a változások jeleit. A romló gazdasági helyzet növelte a Lengyelországba készülő dolgozók számát, s amennyiben a politikai helyzet jobb lesz, így nem korlátozzák a mozgásukat, útnak indulhatnak.

A nagyobb érdeklődést már május-június óta meg lehet figyelni, ezért a toborzást is megerősítették. Egyelőre nem lehet a fehéroroszok "tömeges pénzkereseti migrációjáról" beszélni Lengyelország irányába. Leginkább a nagyobb települések lakói érdeklődnek a lengyelországi munkák után, főleg a fiatalok, de az idősebbek is, akik vagy az élelmiszeriparban, vagy a kereskedelemben, vagy a logisztikában szeretnének elhelyezkedni.

A hivatalos statisztika szerint az év első felében 28 ezer belarusznak volt engedélye Lengyelországban a munkára, és lengyelországi tartózkodásra. A fehérorosz adminisztratív szabályok nagyon korlátozóak: a dolgozni akaróknak szerződést kell bemutatniuk a munkáról ahhoz, hogy egyáltalán engedélyezzék az utazást. Az ügynökségeknek még reklámozni sem szabad tevékenységüket a fehéroroszoknál. A belaruszok még mindig az emigráció fő irányának Oroszországot tartják, Lengyelország Litvániával harcol a második helyért.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.08.30 11:29

Szomorú, hogy egy kib@szott sz@r alak miatt a népnek el kell hagynia a hazáját.
Milliók sokasága hagyja, hogy szemét diktátor elcsessze az országot, generációk életét.
A keleti térség sosem lesz emberi, sosem lesz demokrata. Sőt, most erősödik ez a mocskosság ebben a térségben, mert sok idióta alattvaló ezt hagyja. Meg a nagyhatalmak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html