Elemzők szerint a lépéssel a minszki kormányzat a valódi rubelárfolyamot kívánja megállapítani. "Ez egyfajta próba" - mondta a Reuters brit hírügynökségnek Szergej Levin, a Renaissance Capital helyi képviselője.

Az idei évben Fehéroroszország devizatartalékai mintegy negyedével csökkentek, miután a kormány többárfolyamos átváltási politikával igyekszik elkerülni a nemzeti valuta leértékelését. A rubel leértékelése komoly politikai kudarcként érné a decemberben - a nyugat-európai megfigyelők által vitatott körülmények között - negyedik időszakra újraválasztott Aljakszandr Lukasenka elnököt. A választások előtt azzal kampányolt, hogy 2010-ben 500 dollárra, 2015-ben ennek duplájára emelné az átlagbéreket.

A belorusz bankok eddig a hivatalos átváltási rátáktól legfeljebb 10 százalékkal térhettek el devizaügyleteikben. Elemzők korábban úgy látták, hogy egy teljesen szabadon lebegő árfolyam estén 20-30 százalékkal is veszíthetne értékéből a fehérorosz fizetőeszköz.

A bejelentés hírére alig változott a rubel árfolyama a bankközi piacon. Hétfőn, a nem hivatalos "szürke piacon" 4 ezer rubelért jegyezték az amerikai dollárt, míg a a hivatalos kiskereskedelmi árfolyam 3.060 rubel volt.

A közös közleményben az állami szervek arról tájékoztattak, hogy amint a bank- és vállalatközi piacon elérnek egy egyensúlyi árfolyamot, fokozatosan egységesítenék az átváltási arányt a piac valamennyi szegmensében.

A kiskereskedelmi piacon az árfolyam-különbözet miatt továbbra is jelentős valutahiány van. Többen környező országokban igyekeztek készpénzt felvenni, ám a bankok szigorú korlátokat építettek be az ilyen tranzakciókra. Egy minszki lakos, aki egy valutaváltó irodánál 140 dollárért állt sorba a Reutersnek úgy nyilatkozott: "ismét minket, egyszerű embereke sújtanak. A lépés azt jelenti, hogy továbbra sem jutunk hozzá a külföldi valutához és továbbra is sorok fognak kígyózni a pénzváltók előtt".

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) helyi képviselője üdvözölte a bejelentett intézkedést és az átváltási árfolyamok további egységesítését sürgette. Natalja Koljadina úgy fogalmazott: a lépés jó irányba mutat és ennek köszönhetően rugalmasabbá válhat a devizapiac.