Fej fej mellett a két horvát vezető párt

Fej fej mellett végzett a két horvát vezető párt, a jobbközép ellenzéki Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) és Szociáldemokrata Párt (SDP) vezette választási szövetség a vasárnapi horvátországi parlamenti választásokon az urnazárás után nyilvánosságra hozott, a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló felmérés szerint.
MTI, 2015. november 8. vasárnap, 20:28
Fotó: MTI/EPA

Az exit poll-adatokat a Nova TV tévécsatorna este hét óra után hozta nyilvánosságra.

A tízezer választó megkérdezésén alapuló felmérés szerint a HDZ és az SDP vezette szövetség is 56 mandátumot szerzett a 151 fős törvényhozásban. Harmadik legtöbb mandátuma a Híd Függetlenek Listájának (Most) van, összesen 18. Átlépi az ötszázalékos parlamenti küszöböt a Isztriai Demokratikus Gyűlés (IDS) és az Élőlánc (Zivi zid) politikai szervezet s három-három mandátumot szereztek, illetve a Szlavónia és Baranya Horvát Demokratikus Szövetség (HDSSB), valamint Milan Bandic zágrábi polgármester pártja, a BM 365 is, e két utóbbi pedig két-két mandátumra számíthat.

A horvát parlament 11 mandátumot a nemzeti kisebbségeknek és a horvát diaszpórának tart fenn.

Az első hivatalos részeredményeket várhatóan este tíz óra körül hozzák nyilvánosságra.

A vasárnapi szavazáson közel 3,8 millió horvát állampolgár adhatta le voksát, köztük 36 ezren külföldön. A kormány mandátuma négy évre szól.

HOZZÁSZÓLÁSOK